Persoanele care intră în România vor urma să completeze formularul de localizare a pasagerului, începând cu data de 20 decembrie, a anunţat Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări din afara Uniunii Europene vor trebui să prezinte un test RT-PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.


Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, transmite Agerpres. Măsurile vizează limitarea răspândirii variantei Omicron.

„Formularul de localizare a pasagerului sau, cum se spune, PLF - Passenger Locator Form, este deja implementat în foarte multe ţări, mai ales la intrare în aeroporturi şi unde persoanele care călătoresc trebuie să îl completeze înainte să călătorească, să îl aibă, să îl prezinte la graniţă sau la sosire la graniţă, dacă este, pentru a putea identifica persoana unde este, dacă există o problemă de contact, să poată imediat să fie localizată persoana respectivă şi contactată. Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat începând cu data de 20 decembrie şi se va elabora în acest sens şi o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare, pentru a pregăti oamenii pentru folosirea acestui formular”, a spus Raed Arafat.

Formularul respectiv are menirea de ajuta la elaborarea anchetei epidemiologice.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări din afara Uniunii Europene vor trebui să prezinte un test RT-PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei, relatează Agerpres

„Românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări terţe, deci din afara Uniunii, vor prezenta un test RT-PCR obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină timp de 10 zile. Cei care vin din alte ţări, dar din spaţiul UE, vor continua să prezinte, ca şi până în prezent, certificatul verde, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele şase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roşie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă un test RT-PCR, realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile”, a precizat ministrul.

El a spus că măsurile vor fi discutate în Coaliţie, procedura va fi aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi că va exista un interval de 48 - 72 de ore pentru informare.

Ministrul a adăugat că, în cazul copiilor, probabil se va aplica acceaşi măsură ca în Uniunea Europeană, testul PCR nefiind solicitat copiilor sub 12 ani.

Şeful DSU, Raed Arafat, a precizat că, prin noile măsuri propuse, testul după opt zile de carantină este eliminat.


Psihiatru (2)