Asociaţia HELP Autism, împreună cu reţeaua europeană Autism Europe, organizează evenimentul „Not Invisible”/ „Nu sunt invizibil”, dedicat celor peste 45.000 de persoane neurodivergente din România şi familiilor lor, organizat cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Autismului în întreaga lume.


Evenimentul va avea loc în data de 2 aprilie, la Biblioteca Naţională a României, situată pe Bulevardul Unirii nr. 22, Bucureşti, începând cu ora 10.00. HELP Autism speră astfel să stabilească un hub al vizibilităţii pentru persoanele cu autism, se arată într-un comunicat.

Programul evenimentelor este următorul:

-Ora 10.00 - Conferinţă de presă şi lansarea Angajamentului pentru Autism

În cadrul conferinţei de presă, se va lansa Angajamentul pentru Autism – un document de poziţie (pledge) pe care candidaţii la toate alegerile de anul acesta sunt invitaţi să-l semneze, un gest care să dea încredere şi speranţă părinţilor să viseze la o Românie în care familiile copiilor cu minţi diverse sunt îmbrăţişate cu inima deschisă. Acest document este redactat împreună cu reţelele şi federaţiile naţionale în autism RO TSA, Federaţia Pentru Drepturi şi Resurse Pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (F.E.D.R.A.) şi Federaţia Organizaţiilor de Părinţi Care Au Copii cu Dizabilităţi/Părinţi în Acţiune şi reprezintă vocea a peste 10.000 de familii în care cel puţin un membru are autism. A confirmat prezenţa şi va lua cuvântul Rebecca Shah (Şefa adjunctă a Ambasadei Marii Britanii). Iniţiatorii au trimis invitaţii către ministere, membri ai Parlamentului European şi Parlamentului României.

-Ora 11.00 – 13.00 şi 14.00 – 16.00 - Ascultă-mă, sunt aici!

La Biblioteca Vie, un cadru de incluziune şi diversitate, participanţii vor avea ocazia să descopere poveştile inspiraţionale ale persoanelor cu autism, printre care şi doi tineri angajaţi în companii cu renume. Aflaţi cum determinarea şi abilităţile lor au fost apreciate într-un mediu profesional, oferind astfel un exemplu viu de integrare şi susţinere a comunităţii minţilor diverse.

-Ora 16.00 Help HIRE – Pot Singur Să Am Un JOB

Într-un dialog interactiv despre şansele la angajare ale persoanelor cu autism, moderat de Andra Pintecan (fondator Şcoala de HR), pornim de la câteva întrebări esenţiale: câte şanse la o viaţă independentă oferim adulţilor cu autism în căutarea unui loc de muncă? Care sunt rolurile reprezentanţilor mediului privat, dar şi public, care se pot transforma în agenţi de schimbare? Ce-şi doresc tinerii cu autism? La dezbatere vor fi prezenţi Daniela Bololoi - preşedinte HELP Autism, iniţiator al direcţiei Help HIRE, Mărguţa-Cristiana Căpitanu - HR Manager Operations eMAG, Florin Goganau - Director After Sales eMAG, şi Robert Cristescu, un tânăr cu autism angajat la Yves Rocher România prin programul Help HIRE.

-Începând cu ora 19.00 - Noaptea Albastră a Autismului

Clădiri simbol vor fi iluminate în albastru, culoarea autismului, România alăturându-se astfel mişcării internaţionale Light It Blue.

În România trăiesc aproximativ 45.000 de persoane cu autism. 1 copil din 36 are o tulburare de spectru (TSA), dar anual sunt diagnosticaţi 2.000 de copii (conform datelor INS). Sub 1% dintre adulţii cu autism cu diagnostic din România au un job. Pentru că nu au mijloacele să devină autonomi, aceştia sunt predispuşi la depresie şi anxietate, ceea ce le scade calitatea vieţii. Este un efect în lanţ deoarece statisticile arată că în România 1 copil cu autism din 4 nu merge la şcoală sau grădiniţă deşi are vârsta potrivită. Pentru că nu beneficiază de servicii sociale şi medicale adaptate, aceştia mor cu 16 ani mai tineri decât persoanele tipice.

 

 



Pediatru