O adolescentă în vârstă de 17 ani a fost diagnosticată cu o boală extrem de rară – sindrom de pensă aorto-mezenterică - şi tratată cu cea mai avansată tehnică chirurgicală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor.


Adolescenta suferea de circa 6 ani de o serie de simptome precum greaţă, vărsături, balonare, durere abdominală şi scădere ponderală. Avea un istoric de internări repetate la spitalul Orăşenesc Ştei, iar apoi la Spitalul Municipal „Episcop N. Popovici” Beiuş, iar conform biletelor medicale, exista o suspiciune de gastrită, se arată într-un comunicat al SCJU Bihor.

La data de 19.09.2023, pacienta a fost transferată de la spitalul din Beiuş la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor. Simptomele de care aceasta suferea s-au agravat în timp, iar pacienta a fost internată cu o greutate de 40 de kilograme raportată la o înălţime de 1,68 m, indicele de masă corporală de 14 încadrând-o mult sub limita de subponderală. De asemenea, adolescenta era deshidratată şi suferea de dureri abdominale.

Simptomele indicau prezenţa unei obstrucţii proximale -  aşadar iniţial, pacientei i s-a efectuat o radiografie abdominală. S-a constatat faptul că stomacul pacientei era destins până la micul bazin, în mod normal acesta fiind situat până deasupra ombilicului. De asemenea, evacuarea era încetinită. Pacientei i s-a făcut tomografie computerizată a abdomenului cu substanţă de contrast intravenoasă şi a fost măsurat unghiul aorto-mezenteric, adică unghiul dintre aorta abdominală şi artera mezenterică superioară. Acest unghi trebuie să fie de peste 25 de grade, pentru a permite trecerea duodenului (prima parte a intestinului subţire). În cazul pacientei, unghiul era de doar 10 grade, ceea ce a dus la comprimarea duodenului şi astfel, la apariţia simptomelor pacientei, se explică în comunicat.

În urma acestor investigaţii, s-a pus diagnosticul de sindrom de pensă aorto-mezenterică. Această afecţiune este o cauză extrem de rară de obstrucţie intestinală. Punerea diagnosticului a presupus o abordare multidisciplinară a cazului, necesitând analize de laborator, împreună cu investigaţii de imagistică medicală şi gastroenterologie. Sindromul de pensă aorto-mezenterică are o incidenţă de 1 la 1 milion în rândul copiilor (0-18 ani), iar acesta este primul caz înregistrat în judeţul Bihor şi al doilea caz publicat din ţară. Atât diagnosticarea acestui caz, cât şi abordarea chirurgicală reprezintă premiere medicale la nivelul judeţului Bihor.

„Simptomatologia cronică, riscul de denutriţie avansată şi tulburările hidroelectrolitice ar fi dus în timp la decesul pacientei. După confirmarea diagnosticului, echipa medicală a decis tratamentul chirurgical prin cea mai avansată tehnică, care presupune efectuarea unui bypass. Această tehnică presupune izolarea porţiunii obstrucţionate a duodenului şi scurtcircuitarea traseului intestinului pentru a evita obstacolul, printr-o anastomoză duodeno-jujenală latero-laterală. În acest fel, sunt unite prima porţiune a intestinului subţire imediat după stomac cu porţiunea de mai jos, iar conţinutul stomacului parcurge noul traseu intestinal, fără a trece prin porţiunea comprimată”, se mai precizează în comunicat.

Intervenţia, care a fost una cu un grad de complexitate ridicat, a fost realizată prin tehnică laparoscopică, aceasta fiind una dintre cele mai moderne tehnici chirurgicale, care presupune utilizarea unor instrumente endoscopice (trocare), care se introduc în abdomen prin nişte incizii foarte fine. Abordul laparoscopic este minim invaziv, iar datorită faptului că nu necesită incizii mari, prezintă numeroase avantaje pentru pacient, precum reducerea duratei intervenţiei, minimizarea riscurilor şi scurtarea timpului de recuperare post-operatorie.

Un alt element de noutate a fost tehnica de sutură a intestinelor. Tehnica clasică presupune suturarea manuală cu acul, însă aici, s-a efectuat suturarea mecanică, cu ajutorul staplerului liniar. Acest aparat aplică capse la distanţe egale pe porţiunile intestinului care trebuie sudate, reducând semnificativ timpul necesar pentru intervenţie.

Operaţia a durat o oră şi jumătate. Evoluţia post-operatorie a pacientei a fost rapid favorabilă, cu reluarea alimentaţiei orale (pe gură) şi toleranţă digestivă bună.

„Atât stabilirea acestui diagnostic extrem de rar, cât şi efectuarea acestei intervenţii complexe au fost posibile datorită strânsei colaborări dintre Secţia Clinică Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Secţia Clinică Chirurgie Generală şi Oncologică, Secţia Clinică ATI II şi Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală”, se precizează în comunicat.

Echipa medicală care a abordat acest caz deosebit de rar a fost compusă din dr. Paul Tchouala – medic specialist chirurgie pediatrică, dr. Dănuţ Dejeu – medic primar chirurgie generală, dr. Dan Ţinca – medic specialist chirurgie pediatrică, dr. Daniel Băloiu – medic primar chirurgie pediatrică, dr. Adriana Dobrescu – medic primar ATI şi dr. Virginia Băican – medic primar radiologie şi imagistică medicală.

 

 Pediatru