O femeie a beneficiat recent de primul transplant de laringe realizat în Franţa. Echipa medicală speră să poată repeta curând această realizare, care rămâne rară inclusiv la nivel mondial.


Pacienta, în vârstă de 49 de ani, respira prin traheotomie de aproximativ 20 de ani, fără să poată să vorbească, din cauza complicaţiilor asociate unei intubaţii realizate după un stop cardiac, informează AFP şi Agerpres.

La câteva zile după transplant, realizat pe 2 şi 3 septembrie la Lyon, ea a putut să pronunţe câteva cuvinte. Pacienta participă de atunci la şedinţe de reeducare a corzilor vocale, a deglutiţiei şi a respiraţiei, în speranţa de a-şi recăpăta capacitatea de a vorbi.

Tratamentul ei imunosupresor a fost consolidat după un început de respingere a grefei. Pacienta s-a propus ca voluntar, în urmă cu 10 ani, pentru o astfel de operaţie, fiindcă voia să ducă din nou o viaţă normală.

„Fiicele mele nu m-au auzit niciodată vorbind”, a scris ea, dând asigurări că s-a înarmat cu răbdare şi curaj pentru a face faţă durerilor şi eforturilor de reabilitare.

Profesorul Philippe Ceruse, şeful secţiei ORL şi chirurgie cervico-facială din cadrul Spitalului Crucii Roşii din Lyon şi coordonatorul intervenţiei, spune că ideea i-a venit la puţin timp după primul transplant de laringe din lume, realizat în 1998 la Cleveland, în Statele Unite.

Chirurgul a început atunci să caute mai multe informaţii, dar a rămas în acel stadiu până în 2010, când a cunoscut la o conferinţă un coleg de breaslă din Columbia care a făcut un transplant similar - o procedură foarte delicată.

În deceniul care a urmat, medicul francez s-a pregătit alături de o echipă de experţi, a obţinut autorizaţiile necesare şi a început să caute pacienţi eligibili. În 2019, pacienta Karine a fost identificată. Însă pandemia de COVID-19 a întrerupt toate demersurile.

În 2022, echipa franceză şi-a reluat pregătirile. Intervenţia a durat 27 de ore, cumulat: aproximativ 10 ore pentru prelevare şi 17 ore pentru transplantare.

Cei 12 chirurgi şi circa 50 de persoane din echipa CHU din Lyon au participat la această premieră medicală coordonată de Philippe Ceruse şi colegul său Lionel Badet, şeful secţiei de urologie şi chirurgie de transplant din cadrul Spitalului Edouard Herriot.

Echipa franceză, deşi se declară mândră de transplantul reuşit, rămâne totuşi prudentă. Profesorul Ceruse spune va fi nevoie de 12-18 luni înainte ca pacienta să îşi regăsească mobilitatea laringelui.

 




ORL