Afecţiune des întâlnită mai ales în rândul femeilor în premenopauză, al celor însărcinate şi al copiilor cu vârste sub cinci ani, carenţă de fier afectează o treime din populaţia globului. Ziua Mondială a Carenţei de Fier, 26 noiembrie, marchează eforturile de creştere a nivelului de conştientizare privind deficitul de fier şi anemia feriprivă şi evidenţierea impactului semnificativ al acestora asupra pacienţilor.

„Carenţa de fier este o afecţiune care poate avea consecinţe majore asupra organismului şi de aceea este o nevoie reală de creştere a gradului de atenţionare asupra carenţei de fier şi de o mai bună înţelegere a simptomatologiei. Este cea mai răspândită deficienţă nutriţională la nivel global şi este o afecţiune care rămâne subdiagnosticată şi subtratată, deşi are un impact major nu doar asupra adultului, dar şi asupra dezvoltării copilului”, a explicat prof. dr. Gabriel Mircescu, Şef Clinică Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”.

Carenţa de fier afectează până la 77% din femeile însărcinate

În Europa, carenţa de fier afectează până la aproximativ 33% dintre femeile aflate la premenopauză, până la 77% dintre femeile însărcinate şi până la 48% dintre copii. Carenţa de fier este, de asemenea, frecvent asociată cu boli inflamatorii cronice cum ar fi insuficienţa cardiacă cronică, boala cronică de rinichi şi sindromul de intestin iritabil.

„Carenţa de fier afectează un număr semnificativ de femei din întreaga lume şi poate avea un impact semnificativ asupra sănătăţii şi calităţii vieţii lor. Menţinerea unui nivel optim al fierului în organism este esenţială în special pentru femeile gravide. Pe perioada sarcinii, carenţa de fier afecteaza nu numai sănătatea viitoarelor mame, dar şi starea de sănătate a fătului cu consecinţe semnificative în ceea ce priveşte dezvoltarea neurocognitivă a acestora. De aceea este important ca deficitul de fier sa fie prevenit mai ales la femeia gravidă. Astfel, se impune o monitorizare atentă a sarcinii, recomandarea unui regim alimentar diversificat, bogat în legume, fructe, proteine de calitate superioară, suplimente de vitamine şi săruri minerale”, a explicat prof. dr. Doina Anca Pleşca, Şef Clinică de Pediatrie, Spital Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

26 noiembrie, Ziua Mondială a Carenţei de Fier

Nerecunoaşterea simptomelor deficitului de fier şi ale anemiei feriprive este, de multe ori, cel mai mare obstacol în calea obţinerii unui diagnostic. Printre simptomele uzuale se numără oboseala , paloarea, unghiile fragile sau lipsa capacităţii de concentrare. Totuşi, simptomele carenţei de fier se pot manifesta diferit, fiind greu de identificat şi pot fi asociate cu o serie de alte afecţiuni.

Pentru a informa oamenii din întreaga lume despre Ziua Mondială a Carenţei de Fier 2018 au fost create o serie de materiale pentru o mai bună înţelegere a deficitului de fier şi a anemiei feriprive şi o lista de verificare a simptomelor. Această listă cuprinde principalele simptome asociate deficitului de fier si anemiei feriprive şi le aduce la viaţă prin intermediul unui personaj animat. Aceasta este disponibilă la adresa www.ziuacarenteidefier.ro.