Infecţia cu virusuri hepatitice provoacă 3.500 de decese pe zi, o cifră în creştere, potrivit unui raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS solicită „acţiuni rapide”.


Noi date din 187 de ţări arată că numărul estimat al deceselor cauzate de hepatita virală a crescut de la 1,1 milioane în 2019 la 1,3 milioane în 2022, potrivit raportului publicat cu ocazia Summitului mondial privind hepatita, informează AFP şi Agerpres.

Acestea sunt „tendinţe alarmante”, a declarat Meg Doherty, directoare a Departamentului pentru HIV, hepatită şi infecţii cu transmitere sexuală (ITS) din cadrul OMS.

În fiecare zi, 3.500 de persoane mor în întreaga lume ca urmare a unei infecţii cu virus hepatitic: 83% din cauza hepatitei B şi 17% din cauza hepatitei C.Cifrele OMS indică faptul că 254 de milioane de persoane trăiau cu hepatita B şi 50 de milioane cu hepatita C în 2022.

În toate regiunile, doar 3% dintre persoanele care trăiesc cu infecţie cronică cu hepatita B au primit un tratament antiviral până la sfârşitul anului 2022. În ceea ce priveşte hepatita C, 20% au primit tratament.

„Aceste rezultate sunt departe de obiectivele globale de a trata 80% din persoanele care trăiesc cu hepatita cronică B şi C până în 2030”, a subliniat Meg Doherty.

În pofida „progreselor înregistrate la nivel mondial în materie de prevenire (...), numărul deceselor este în creştere deoarece prea puţine persoane cu hepatită sunt diagnosticate şi tratate”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat într-un comunicat.

Există medicamente generice la preţuri accesibile pentru hepatita virală, dar numeroase ţări nu reuşesc să şi le procure, subliniază OMS - care solicită „măsuri rapide” pentru a inversa această tendinţă, cum ar fi un acces mai larg la teste şi la diagnostice.

 




Ginecologia (1)