Pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptării, 1-7 august, OMS îndeamnă femeile care alăptează să se vaccineze împotriva COVID-19. Vaccinarea nu prezintă niciun risc pentru mamă şi sugar, arată Grupul de comunicare al CNCAV, citând recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.


Alăptarea are multe avantaje pentru mamă şi copil şi trebuie continuată atât în perioada cât mama este infectată cu coronavirus, cât şi după vaccinarea ei, arată Grupul de comunicare al CNCAV (Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19), într-un comunicat, citând recomandările OMS.

„Virusul care cauzează COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern. Conform studiilor realizate până în prezent, continuarea alăptării este sigură, cu respectarea măsurilor de precauţie recomandate, chiar dacă mama se îmbolnăveşte de COVID-19. Mamele care alăptează şi care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecţia cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în comunicat.

Mamele care au contractat virusul trebuie să ia câteva măsuri de precauţie:

  • respectarea igienei respiratorii în timpul hrănirii copilului, inclusiv purtarea unei măşti de protecţie sau acoperirea gurii şi a nasului;
  • spălarea mâinilor cu apă şi săpun timp de 20 de secunde, înainte şi după atingerea copilului;
  • curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor atinse în mod regulat.

 

Pediatru