Organizaţia Mondiala a Sănătăţii (OMS) a emis o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr (NSS) pentru controlul greutăţii sau pentru reducerea riscului de boli netransmisibile.


Ghidul OMS se bazează pe rezultatele revizuirii sistematice a dovezilor disponibile, care sugerează că utilizarea îndulcitorilor fără zahăr (NSS) nu prezintă niciun beneficiu pe termen lung pentru reducerea grăsimii corporale la adulţi sau la copii. Rezultatele mai sugerează că utilizarea pe termen lung a NSS ar putea duce la efecte nedorite, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare şi mortalitate la adulţi, se arată pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Înlocuirea zaharurilor libere cu NSS nu ajută la controlul greutăţii pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalităţi de a reduce consumul de îndulcitori fără zahăr, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, de fructe sau de alimente şi băuturi neîndulcite”, a spus Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriţie şi siguranţă alimentară.

NSS nu sunt factori dietetici esenţiali şi nu au valoare nutritivă, a adăugat Branca.

Recomandarea este pentru toate persoanele, cu excepţia persoanelor cu diabet preexistent, şi include toţi îndulcitorii nenutritivi sintetici şi naturali sau modificaţi care nu sunt clasificaţi ca zaharuri şi care se găsesc în alimente şi băuturi fabricate sau vânduţi pentru a fi adăugaţi la alimente şi băuturi de către consumatori. NSS includ acesulfam de potasiu, aspartam, ciclamaţi, neotam, zaharină, sucraloză, stevia şi derivaţi de stevia.

Recomandarea nu se aplică produselor de îngrijire personală şi de igienă care conţin NSS, cum ar fi pasta de dinţi, cremelor cosmetice şi medicamente, sau zaharurilor cu conţinut scăzut de calorii şi alcoolilor de zahar (polioli), care nu sunt considerate NSS.

 




Farmacist