Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat ca ivermectina să nu fie utilizată în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, cu excepţia studiilor clinice.


Potrivit experţilor OMS, studiile clinice desfăşurate pentru a cuantifica eficacitatea acestui medicament împotriva COVID-19 nu au furnizat rezultate convingătoare, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Recomandarea noastră este de a nu se utiliza ivermectina pentru pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19. Recomandarea se aplică indiferent de nivelul de gravitate sau de durata simptomelor”, a declarat Janet Diaz, coordonatoarea echipei clinice însărcinate cu combaterea COVID-19 din cadrul OMS.

Ea a subliniat că excepţia de la această recomandare, care se bazează pe nivelul actual al datelor furnizate de cercetările ştiinţifice, vizează doar studiile clinice.

Experţii au formulat aceste concluzii pornind de la 16 studii clinice aleatorii care includ 2.400 de participanţi. Ei au precizat că recomandările OMS sunt „în dinamică” şi vor fi actualizate dacă noi cercetări vor infirma sau vor completa nivelul actual al cunoştinţelor despre efectele ivermectinei împotriva COVID-19.

Recomandarea OMS, prima care vizează ivermectina, a fost făcută la scurt timp după cea asemănătoare, formulată de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). La fel, Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a publicat pe site-ul său un comunicat în care precizează că nu recomandă ivermectina, din cauza absenţei datelor medicale care ar putea să îi justifice utilizarea.

 

Medic