Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă imperios tuturor statelor membre să adopte măsuri care să diminueze posibilitatea intrării într-o ţară a unei persoane care a fost infectată cu noul coronavirus, iar, în cazul în care acest lucru se întâmplă, să se ia măsuri, astfel încât să se limiteze răspândirea virusului, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila.

OMS a declarat joi că epidemia provocată de noul coronavirus reprezintă o urgenţă internaţională şi a emis o alertă în acest sens.

„Alerta înseamnă că OMS recomandă imperios tuturor statelor membre să adopte măsuri care să diminueze posibilitatea intrării într-o ţară a unei persoane care a fost infectată cu coronavirus şi dacă acest lucru se întâmplă, dacă persoana totuşi intră în această ţară, persoana respectivă să ia măsuri, încât să limiteze răspândirea. Sunt elemente extrem de importante care sunt prevăzute în această recomandare a OMS, pentru că OMS face doar recomandări, nu impune statelor member”, a precizat, pentru Agerpres, prof. dr. Alexandru Rafila.

Potrivit specialistului, până în prezent în România au fost luate măsuri.

„Până acum, în România, s-au luat aceste măsuri. Nu am aşteptat ca această stare de alertă globală să fi declarată. În urmă cu o săptămână, a mai fost o şedinţă a acestui comitet de urgenţă al OMS, care a amânat luarea unei decizii, însă era clar încă de atunci că epidemia din China nu se poate stinge în câteva zile şi că va evolua. Lucrurile s-au adeverit. În momentul de faţă, practic, avem destul de multe ţări în care s-au identificat şi s-au izolat persoane care sunt bolnave şi avem două cazuri de transmitere secundară a bolii de la persoana care a venit din China, s-a transmis boala la altcineva, un caz în Statele Unite, într-o familie, de la soţ la soţie, şi în Germania”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila.

„În momentul în care boala începe să se răspândească într-o anumită ţară, dacă nu sunt foarte bine gestionate cazurile, se poate scăpa de sub control răspândirea. Astfel, exact ce se întâmplă în momentul de faţă în China, se poate întâmpla în orice ţară din lume. Până la urmă, în China se încearcă un soi de carantină uriaşă. În momentul în care carantina depăşeşte zeci de milioane de persoane, este greu să împiedici răspândirea şi în momentul de faţă, practic, în toate regiunile Chinei se găsesc cazuri de persoane infectate. Acesta a fost unul dintre considerentele care a dus la declararea stării de alertă globală”, a mai arătat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Specialistul a precizat că, în perioada imediat următoare, medicii de la centrele din Cluj, Iaşi Timişoara vor veni la Bucureşti pentru un training comun cu specialiştii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” în ceea ce priveşte diagnosticul infecţiei cu coronavirus.

„Sunt convins că, după ce se va termina acest training, vor avea posibilitatea să acceseze sursele de reactivi care să facă posibil diagnosticul şi în alte oraşe”, a adăugat prof. dr. Rafila.

Conform celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţile chineze, pe teritoriul Chinei se înregistrează 171 de decese generate de coronavirus şi 8.137 de cazuri confirmate.

Pe lângă acestea, există alte 12.167 posibile cazuri, au precizat autorităţile chineze.

Se crede că noul virus ar fi apărut anul trecut într-o piaţă din centrul oraşului Wuhan, în care se vindeau fructe de mare. Apoi, coronavirusul s-a extins în alte oraşe din China, inclusiv în Beijing şi Shanghai, precum şi în alte ţări: Statele Unite ale Americii, Arabia Saudită, Singapore, Thailanda, Nepal, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franţa şi Canada.

Noul coronavirus este contagios şi în perioada de incubaţie, adică înainte de apariţia simptomelor, lucru ce îngreunează eforturile de stopare a răspândirii bolii, potrivit oficialilor chinezi.