Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut persoanelor infectate cu variola maimuţei să evite expunerea animalelor de companie la virus, după un prim caz de transmitere de la om la câine.


Un prim caz de transmitere a variolei maimuţei de la om la animal de companie a fost semnalat săptămâna trecută la Paris şi consemnat în revista medicală The Lancet - doi bărbaţi infectaţi care au transmis virusul ogarului lor, relatează AFP şi Agerpres.

„Acesta este primul caz raportat de transmitere de la om la animal (...) şi credem că este prima dată când un câine este infectat”, a declarat Rosamund Lewis, responsabil tehnic cu gestionarea variolei maimuţei din cadrul OMS.

Experţii, adaugă ea, erau conştienţi de riscul teoretic al acestui tip de transmitere iar agenţiile de sănătate publică au prevenit deja persoanele infectate să păstreze distanţa faţă de animalele lor de companie, notează Ouest-France.

Rosamund Lewis a subliniat că „gestiunea deşeurilor este esenţială” pentru a reduce riscul de contaminare a rozătoarelor şi altor animale din afara gospodăriei.

Când un virus depăşeşte bariera dintre specii, aceasta suscită îngrijorări privind o posibilă mutaţie, care ar putea fi mai periculoasă.

Situaţia cea mai puţin dorită este ca virusul să se transmită într-o mică populaţie de mamifere, cu o densitate mare de indivizi, a subliniat directorul pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan.

 



Psihiatru (2)