Statele riscă să rateze termenul limită, stabilit pentru luna mai, a parafare a unui tratat obligatoriu din punct de vedere juridic privind prevenirea pandemiilor - iar acest lucru ar reprezenta o lovitură grea pentru generaţiile viitoare, a spus directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.


Noul acord, alături de o serie de actualizări ale regulilor deja existente referitoare la gestionarea pandemiilor, are drept scop consolidarea strategiilor de apărare împotriva unor noi patogeni după ce pandemia de COVID-19 a ucis peste 7 milioane de persoane, informează Reuters şi Agerpres.

Conceput pentru a proteja lumea de haos, ca la începutul pandemiei de coronavirus, acordul urmează să fie adoptat la Adunarea Mondială a Sănătăţii de la Geneva, la sfârşitul lunii mai.

„Trebuie să precizez că sunt îngrijorat de posibilitatea ca statele membre să nu-şi respecte angajamentul, precum şi pentru alte câteva probleme nerezolvat”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu prilejul şedinţei Comitetului executiv al agenţiei sanitare globale care a avut loc la Geneva.

Ratarea acordului privind pandemiile, precum şi a amendamentelor IHR (Reglementări Sanitare Internaţionale) ar fi o oportunitate ratată, care ar afecta generaţiile viitoare, a adăugat directorul general al OMS. El a îndemnat naţiunile să folosească această oportunitate de a modela viitorul sănătăţii globale.

Acordul planificat este o revizuire a Reglementărilor Sanitare Internaţionale, care guvernează tratarea noilor boli.

Proiectul de acord se referă la modul în care vor fi partajate rapid informaţiile despre noii agenţi patogeni, la locul, producţia şi modalitatea de distribuţie a vaccinurilor şi medicamentelor. Protecţia drepturilor de proprietate cu privire la vaccinuri şi medicamente este de asemenea un punct important.

Ţările dezvoltate au criticat faptul că ar urma să fie obligate să dezvăluie detalii despre finanţarea cercetării şi că producătorii farmaceutici ar trebui să asigure transparenţa în legătură cu preţul produselor.

Chiar dacă tratatul va fi adoptat, acesta ar intra în vigoare doar dacă este ratificat de suficiente naţiuni şi ar fi valabil doar în ţările respective.

 
ORL