Compania farmaceutică Novo Nordisk anunţă extinderea portofoliului produselor disponibile în România, prin introducerea pe piaţă a unei soluţii novatoare pentru managementul greutăţii pe termen lung.


Datele clinice de eficacitate şi siguranţă au fost furnizate „printr-un amplu program de cercetare clinică” şi au dat rezultate „atât în managementul greutăţii corporale, cât şi al complicaţiilor asociate”, se arată într-un comunicat al Novo Nordisk - companie farmaceutică  globală bazată pe cercetare şi dezvoltare, lider în diabet.

Substanţa activă a medicamentului Saxenda® este liraglutidul. Din punct de vedere structural, liraglutidul este un analog al peptidei umane, asemănătoare glucagonului (GLP-1), cu structură de aminoacizi identică în proporţie de 97% cu GLP-1 endogen uman. GLP-1 este un hormon care este eliberat în mod fiziologic de organism după masă şi care creşte saţietatea şi scade pofta de mâncare.

„Programul de studii care a evaluat eficacitatea şi siguranţa Saxenda® a demonstrat că, faţă de intervenţiile comparatoare, un număr semnificativ mai mare dintre pacienţii trataţi cu acest medicament au obţinut scăderi ponderale de peste 5% sau chiar de peste 10% din greutatea iniţială. Aceste scăderi ponderale au fost menţinute în timp şi au fost însoţite şi de reduceri semnificative ale riscului de apariţie a unor complicaţii asociate obezităţii, precum diabetul zaharat tip 2 şi episoadele de apnee în somn. De asemenea, medicamentul a demonstrat şi efecte benefice de reducere a anumitor factori de risc cardiovascular precum tensiunea arterială, trigliceridele şi LDL colesterolul. Având în vedere aceste beneficii demonstrate, medicamentul poate reprezenta o soluţie la nevoile clinice neacoperite în prezent pentru persoanele cu obezitate”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog, preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie.

Disponibil pacienţilor din România pe bază de prescripţie medicală, tratamentul are administrare subcutanată. Este indicat ca adjuvant la un regim alimentar hipocaloric şi o activitate fizică crescută pentru scădere ponderală, la pacienţii adulţi cu un Indice de Masă Corporală (IMC) de  ≥30 kg/m² (obezitate), sau  ≥27 kg/m² până la <30 kg/m² (supraponderali), în prezenţa a cel puţin unei comorbidităţi legate de hiperponderalitate, reprezentate de modificări ale controlul glicemic (pre-diabet sau diabet zaharat tip 2), hipertensiunea arterială, dislipidemia sau apneea obstructivă în somn.

Saxenda® poate fi folosit ca adjuvant la o alimentaţie sănătoasă şi o activitate fizică crescută pentru scădere ponderală, la pacienţii adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste, cu obezitate, IMC corespunzător ≥30 kg/m² pentru adulţi, în funcţie de punctele limită internaţionale, şi cu greutate corporală de peste 60 kg.

 „Obezitatea este o boală cronică însoţită de multiple comorbidităţi, care a atins o frecvenţă alarmantă. În acest an, atât Comisia Europeană cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au semnalat importanţa deosebită a acestei boli. Datele statistice arată că 53%3 din populaţia europeană înregistrează probleme de control ponderal (obezitate, suprapondere). Şi în România avem o situaţie similară, cu mai mult de unu din doi români având suprapondere sau obezitate, aşa cum au relevat studiile PREDATORR şi ORO. Prevenirea obezităţii şi îngrijirea persoanelor cu obezitate devine astfel o sarcină prioritară a sistemelor de sănătate. S-a demonstrat că prin acţiuni bine organizate de îngrijire a persoanelor cu obezitate, prin scăderea în greutate şi menţinerea ei pe termen lung, comorbidităţile care o însoţesc se ameliorează”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.



Farmacist