Oradea intenţionează să construiască cel mai modern spital de boli infecţioase şi pneumologie din România, care va costa 128 de milioane de euro, cu bani din fonduri europene. Anunţul a fost făcut de către primarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe.


La conferinţă au participat şi Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, senatorul Gheorghe Carp, fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Oradea şi arhitectul Abduraman Redin, care are o experienţă de 18 ani în proiectarea de unităţi spitaliceşti, se arată pe site-ul Primăriei Oradea. Arhitectul este implicat şi în reabilitarea Maternităţii Oradea.

Într-o şedinţă de Consiliu Local s-au aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici, urmând ca obiectivul de investiţii să fie depus spre finanţare din fonduri europene.

Conform primarului Florin Birta, în prezent sunt trei locuri unde funcţionează unităţi medicale care nu mai corespund standardelor şi cerinţelor actuale de calitate, iar pentru secţiile de boli infecţioase şi pneumologie infrastructura actuală este subdimensionată faţă de cea necesară.

Prin construcţia noului spital se urmăreşte gruparea specialităţilor boli infecţioase şi pneumoftiziologice la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerinţelor actuale de calitate.

„Acest spital este unul foarte necesar mai ales în contextul actualei pandemii”, a declarat primarul Florin Birta.

Prin colaborarea dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea, pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa urmează să fie construită noua unitate.

Dr. Gheorghe Carp a precizat că spitalul va fi o construcţie de 4 etaje, cu o capacitate de minimum 218 de paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor, locurile putând fi suplimentate la 295 de paturi, în funcţie de necesităţi. La aceasta se adaugă paturi în regim de spitalizare de zi şi 11 de paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de 249 de paturi minim - 326 de paturi maxim.

„Clădirea va fi în aşa fel construită încât oricând să se poată adapta cerinţelor unei epidemii, de asemenea va putea fi adaptată în situaţii pandemice inclusiv prin creşterea numărului de paturi de terapie intensivă. Este foarte important de menţionat că în acest proiect sunt cuprinse toate dotările, inclusiv mobilier”, a precizat senatorul Carp.

„Spitalul va fi o clădire care va corespunde tuturor cerinţelor secolului XXI: saloane de maximum 2 paturi, cu presiune negativă, în aşa fel încât ca transmiterea aerogenă a virusurilor sau bacteriilor să nu aibă loc şi toate cele necesare ca actul medical să se desfăşoare în cele mai bune condiţii”, se mai arată pe site-ul primăriei.

Unitatea va avea şi un compartiment de primiri urgenţe, camere de tratament şi monitorizare, 3 izolatoare, un ambulator integrat cu cabinet pentru fiecare dintre specialităţi, săli de tratamente, bloc operator de dimensiuni reduse pentru situaţii speciale.

De asemenea, va fi deservită de o parcare de 175 de locuri pentru autoturisme, cu 6 locuri pentru persoane cu dizabilităţi, şi 139 de locuri pentru biciclete.

Suprafaţa totală destinată proiectului este de 25.000 mp, amprenta la sol a spitalului este de 10.516 mp, iar suprafaţa desfăşurată este de 40.334 mp. Conform studiului de fezabilitate aprobat în şedinţa CL, valoarea totală a investiţiei se ridică la peste 128 milioane de euro.

Arhitectul Abduraman Redin a menţionat la rândul său că la baza realizării proiectului noului spital au stat trei criterii principale: flexibilitate, securitate şi eficienţă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor a anunţat că proiectul urmează să fie depus pentru finanţare din bani europeni, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean vor demara împreună procedura de achiziţie necesară, astfel încât în primăvara anului 2022 lucrările de construcţie să fie începute, iar spitalul să fie gata până în 2025.

Sursă foto: oradea.ro

 

Medic