Ministrul Sănătăţii s-a referit, într-o conferinţă de presă privind Ordinul de Ministru comun pentru deschiderea şi funcţionarea şcolilor, la măsurile care se iau când apar în clasă cazuri pozitive. Ministrul Educaţiei a arătat care sunt condiţiile în care creşele, grădiniţele şi şcolile pot funcţiona cu prezenţă fizică.


Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a arătat că, în situaţia în care, în învăţământul preşcolar sau în clasele de la pregătitoare până-ntr-a VI-a, se depistează un caz pozitiv, colegii copilului respectiv pot trece la cursurile online timp de 14 zile. Ei pot reveni însă la şcoala faţă-n faţă, începând cu ziua a opta, printr-o testare antigen rapidă, dacă testele sunt negative, informează Agerpres, preluând declaraţia făcută la conferinţa de presă privind Ordinul de Ministru comun pentru deschiderea şi funcţionarea şcolilor.

Ministrul Sănătăţii a precizat că testarea în ziua a opta se organizează în şcoli de către personalul medical al unităţilor de învăţământ, sau prin mobilizarea echipelor de la direcţiile de sănătate publică, acolo unde personalul este disponibil.

Dacă părinţii refuză testarea în ziua a opta, se prelungeşte învăţământul online până în ziua a paisprezecea, moment în care elevii se întorc la şcoală.

„Pentru copii din clasele a VII-a, a VIII-a şi din învăţământul liceal, la apariţia unui caz pozitiv în şcoală există două situaţi: copii care au fost vaccinaţi sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile şi fac dovada în ceea ce priveşte aflarea într-una din cele două situaţii pot continua să înveţe faţă în faţă. Ceilalţi copii trec pe învăţământ online, (...) cu posibilitatea testării şi revenirii la şcoală începând cu ziua a opta”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat la rândul său că nu vor mai fi permise în unităţile de învăţământ nici măcar activităţile remediale, dacă rata de infectare depăşeşte pragul de 6 la mia de locuitori. Singura excepţie va fi la învăţământul special, unde activităţile de terapie vor fi permise şi după depăşirea ratei de 6 la mie, relatează Agerpres

Ministrul Educaţiei a mai pus că că, în cazul în care un profesor va fi testat pozitiv după începerea anului şcolar, acesta va intra în carantină, iar şcoala va trebui să găsească „soluţii de înlocuire” a acelui cadru didactic.

Sorin Cîmpeanu a precizat că rata de infectare cu coronavirus, luată în calcul pentru modul de funcţionare al şcolilor în săptămâna care urmează, va fi cea din ziua de vineri, informrează Agerpres

„Rata de infectare luată în calcul pentru modul de funcţionare va fi (...) de la finalul fiecărei săptămâni, ziua de vineri. (...) Rata de infectare va fi cea disponibilă pe site-ul DSP”, a subliniat ministrul.

El a spus că la apariţia unor focare, există posibilitatea de a se sista cursurile nu numai la nivel de clasă, ci şi la nivel de şcoală.

 

ORL