Din aceeași categorie
Cu ocazia marcării a 100 de ani de la descoperirea insulinei, OMS a lansat un Pact mondial împotriva diabetului, pentru a reduce riscurile de apariţie a bolii şi pentru a permite tuturor persoanelor diagnosticate să aibă acces la tratament şi la îngrijiri medicale accesibile, informează AFP, preluată de Agerpres.
„Numărul persoanelor cu diabet a crescut de patru ori pe parcursul ultimilor 40 de ani”, a subliniat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.
Directorul OMS consideră că este cu atât mai important să fie atacată această criză a diabetului în plină pandemie de coronavirus, cu cât un procent foarte mare din pacienţii spitalizaţi cu forme grave de COVID-19 suferă de această tulburare metabolică.
Peste 420 de milioane de persoane au diabet, iar cele mai multe trăiesc în ţări în curs de dezvoltare. Numărul deceselor asociate diabetului a crescut cu 70% în raport cu anul 2000 şi a ajuns la circa 1,5 milioane pe an.
În pofida descoperirii insulinei în urmă cu 100 de ani, mulţi dintre diabetici continuă să aibă acces îngreunat la acest medicament, din cauza preţului său. Trei producători domină piaţa mondială şi fixează preţuri care, potrivit OMS, se dovedesc a fi prohibitive pentru mulţi indivizi şi multe ţări.
În 2019, OMS a lansat un program ce vizează intrarea în procedură de pre-autorizare a produselor fabricate de alte companii farmaceutice.
„Este un eşec pentru societatea şi comunitatea internaţională, dacă persoanele care au nevoie de insulină întâmpină dificultăţi financiare pentru a achiziţiona acest medicament”, a subliniat directorul general al OMS.
SUA se retrage din OMS
SUA ar urma să părăsească OMS în termen de 12 luni, după ce președintele Donald Trump a semnat ordinul de retragere al țării din organizație. Această mișcare ar putea pune în pericol programe ale organizației precum...