Luni, 2 octombrie, în Amfiteatrul „George Emil Palade” din incinta Palatului Facultăţii de Medicină din Capitală, a avut loc deschiderea oficială a noului an universitar 2023-2024 - eveniment emblematic care va reuni la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti 13.460 de studenţi.


Dintre aceştia, 2.686 vor trece pentru prima oară pragul celei mai vechi şi mai titrate instituţii de învăţământ superior medical românesc, se arată într-un comunicat.

Noua generaţie de studenţi medicinicişti a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti va purta simbolic, pe tot parcursul anilor de studii de licenţă, numele reputatului medic neurolog, prof. univ. dr. Ovidiu Alexandru Băjenaru, personalitate marcantă a medicinei româneşti şi internaţionale.

Membru corespondent al Academiei Române, fost şef al Clinicii de Neurologie a Spitalului Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti şi director al Departamentului de Neuroştiinţe Clinice din cadrul UMF „Carol Davila”,  profesorul Ovidiu Alexandru Băjenaru rămâne în memoria colectivă, printre altele, ca unul dintre reformatorii neurologiei din România şi creatorul unei şcoli moderne în această specialitate medicală, fiind totodată, liderul neurologiei româneşti pentru mai bine de două decenii.

„Urez tuturor un călduros salut de bun venit în noul an universitar şi în mod special tinerei generaţii de studenţi care va purta simbolic numele profesorului Ovidiu Alexandru Băjenaru, cu speranţa că toţi bobocii medicinişti de astăzi vor prelua din personalitatea puternică a marelui profesor, tenacitatea, vocaţia pentru educaţie, pasiunea pentru medicină şi cercetarea ştiinţifică medicală, dar mai ales sensibilitatea şi empatia faţă de pacient, poate cele mai înalte forme de cunoaştere spirituală pe care medicul neurolog, profesorul şi omul Ovidiu Alexandru Băjenaru le-a atins , le-a dezvoltat şi le-a păstrat imuabil în scurta sa trecere prin timp”, a spus rectorul UMFCD , prof. dr. Viorel Jinga, citat în comunicat. 

Prestigioasa instituţie de învăţământ superior medical numără în prezent 13.460 de studenţi, dintre care 11.916 studenţi sunt înscrişi la studiile de licenţă, 168 în programele de master, iar 1.376 la studiile universitare de doctorat.

Ei vor avea privilegiul de a fi instruiţi şi şlefuiţi de unii dintre cei mai buni dascăli ai momentului, 2.134 de cadre didactice universitare, cât numără în prezent Universitatea.

În premieră, la data de 3 octombrie, UMF „Carol Davila” va deschide anul universitar şi la Ploieşti unde, din această toamnă, în cadrul unei extensii a Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) a UMFCD, primii 50 de studenţi îşi vor  începe cursurile universitare de Asistenţă Medicală Gernerală.

Facultatea de Stomatologie a UMFCD va funcţiona, începând din această toamnă, în cadrul celui mai mare spital universitar de stomatologie din România, Centrul Medical Multifuncţional din Sectorul 4 al Capitalei.

La festivitatea de deschidere a noului an universitar au fost prezenţi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, acad. Ioanel Sinescu, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila”, precum şi alte personalităţi ale mediului academic.

Într-o postare pe pagina de Facebook a Universităţii, este prezentat mesajul prof. dr. Viorel Jinga, cu ocazia începerii anului universitar:

„Familia academică a Universităţii de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti  s-a reunit din nou pentru un an universitar prodigios.Vă doresc tuturor să aveţi succes deplin pe parcursul acestei noi incursiuni în fascinantul univers al medicinei, să vă duceţi spre infinit potenţialul creativ şi împreună să ne bucurăm de rezultatele obţinute care, cu siguranţă vor propulsa Universitatea noastră către cele mai înalte trepte ale cunoaşterii şi cercetării ştiinţifice medicale, spre a atinge astfel noi culmi ale performanţei academice”.

Sursă foto: Faceobook Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”

 




Pediatru