Știri

Peste 200 de publicaţii medicale cer măsuri de urgenţă în criza climatică

Peste 200 de reviste medicale au publicat un apel comun, solicitând guvernelor măsuri de urgenţă pentru a limita schimbările climatice, a restaura biodiversitatea şi a proteja sănătatea.
06 Septembrie 2021
Știri
06 Septembrie 2021

Peste 200 de publicaţii medicale cer măsuri de urgenţă în criza climatică

Peste 200 de reviste medicale au publicat un apel comun, solicitând guvernelor măsuri de urgenţă pentru a limita schimbările climatice, a restaura biodiversitatea şi a proteja sănătatea.


Apelul celor peste 200 de publicaţii, reunit într-un editorial comun, este un demers inedit, arată publicaţia La Libre. Revistele medicale şi de sănătate publică - The Lancet, PLOS, The New England Journal of Medicine, Science Bulletin, The National Medical Journal of India şamd – le solicită şefilor de stat să ia măsuri de urgenţă pentru a limita schimbările climatice şi efectele negative pe care le produc. Apelul vine înaintea adunării generale a Naţiunilor Unite şi a conferinţei despre schimbările climatice COP26, din noiembrie.

„Guvernanţii trebuie să aducă schimbări fundamentale în modul de organizare a societăţilor şi economiilor noastre, ca şi a modului nostru de viaţă. Strategia actuală, consistând în încurajarea pieţelor să înlocuiască tehnologiile poluante cu unele mai curate, nu e suficientă”, se mai arată în editorial.

„Creşterea temperaturii la nivel mondial şi distrugerea naturii dăunează deja sănătăţii publice, o stare de fapt asupra căreia profesioniştii din sănătate atrag atenţia de decenii. Ştiinţa e fără echivoc: o creştere mondială cu 1,5°C în raport cu media preindustrială şi eroziunea continuă a biodiversităţii riscă să cauzeze daune catastrofale sănătăţii, care vor fi ireversibile. (...) Riscurile pentru sănătatea publică a unei creşteri de temperatură peste 1,5°C sunt deja bine stabilite. Nicio creştere de temperatură nu e «fără pericol». În cursul ultimilor 20 de ani, mortalitatea legată de căldură la persoanele de peste 65 de ani a crescut cu peste 50%”.

Din 1981 încoace, randamentul principalelor culturi agricole a înregistrat un recul, se mai arată în textul comun. Un fenomen îngrijorător care, conjugat cu efectul evenimentelor meteo extreme şi cu cel al sărăcirii solurilor, sabotează eforturile de reducere a foametei în lume.

„Ecosistemele prospere sunt esenţiale pentru sănătatea umană. Iar distrugerea generalizată a naturii, mai precis a habitatelor şi a speciilor, compromite securitatea privind apa şi alimentele, şi creşte riscul pandemiilor”.

Evocând cheltuielile istorice realizate de numeroase ţări pentru a lupta împotriva pandemiei COVID-19 şi pentru a-şi relansa economiile, semnatarii pledează pentru ca investiţii masive să fie deblocate pentru climat – mai mari ca cele prevăzute la ora actuală.

Publicaţiile fac apel şi la ţările bogate şi la reponsabilitatea pe care o au în degradarea mediului. Ţările dezvoltate trebuie să-şi asume greşelile şi să aducă o susţinere justă naţiunilor sărace, care trebuie să facă faţă azi celor mai grave consecinţe.



ORL

publicatii medicaleeditorial comuncriza climaticaapel guvernantiactiuni urgente
Te-ar mai putea interesa
Știri

O sută de reviste medicale cer eliminarea armelor nucleare

O sută de reviste medicale din întreaga lume au lansat un apel comun, pentru acţiuni urgente în vederea eliminării armelor nucleare. Ameninţarea unei catastrofe nucleare este „semnificativă şi în creştere”, se arată într-un editorial comun....

Știri

Ziua mondială a sănătăţii: criza climatică e şi o criză sanitară, subliniază OMS

În fiecare an, pe data de 7 aprilie, este marcată Ziua mondială a sănătăţii, tema din acest an fiind „Planeta noastră, sănătatea noastră”. În plină pandemie, pe o planetă poluată şi în faţa creşterii incidenţei patologiilor precum cancerul,...