În fiecare an, pe data de 7 aprilie, este marcată Ziua mondială a sănătăţii, tema din acest an fiind „Planeta noastră, sănătatea noastră”. În plină pandemie, pe o planetă poluată şi în faţa creşterii incidenţei patologiilor precum cancerul, astmul şi cardiopatiile, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra măsurilor care trebuie luate urgent, pentru a prezerva sănătatea oamenilor şi a planetei.


„Suntem noi capabili să regândim o lume în care fiecare are acces la aer curat, la apă şi la hrană? O lume în care economiile dau prioritate sănătăţii şi bunăstării? Unde oraşele sunt locuibile şi unde populaţiile deţin controlul sănătăţii lor şi controlul sănătăţii planetei?”, stă scris pe site-ul OMS, cu ocazia Zilei mondiale a Sănătăţii.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual, în lume, peste 13 milioane de decese au cauze legate de mediu care ar putea fi evitate. Criza climatică este cea mai mare ameninţare sanitară cu care se confruntă umanitatea. Criza climatică este şi o criză sanitară, se subliniază.

„Deciziile noastre politice, sociale şi comerciale sunt la originea crizei climatice şi sanitare. Peste 90% din cetăţenii lumii respiră un aer poluat, rezultat din arderea combustibililor fosili. Într-o lume pradă încălzirii, ţânţarii propagă diferitele afecţiuni mai rapid şi mai departe ca niciodată. Fenomenele meteorologice extreme, degradarea terenurilor şi penuria de apă determină mişcări ale populaţiei şi au repercusiuni asupra sănătăţii lor. Poluarea şi plasticul se regăsesc pe fundul oceanelor cele mai adânci, pe munţii cei mai înalţi şi au ajuns în lanţul nostru alimentar. Sistemele care produc alimente şi băuturi cu grad mare de procesare şi dăunătoare sănătăţii sunt la originea unui val de obezitate, a unei creşteri a cazurilor de cancer şi a cardiopatiilor, fiind responsabile şi pentru o treime din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră”, se arată pe site-ul OMS.

Dacă pandemia a demonstrat putearea de vindecare a ştiinţei, a pus în evidenţă şi inegalităţile care există în lume, se mai arată. A relevat slăbiciuni în toate domeniile şi a subliniat cât este de urgent să se creeze societăţi axate pe bunăstare şi durabile, care se aganjează să garanteze o sănătate echitabilă astăzi şi pentru generaţiile viitoare, fără a depăşi limitele ecologice.

Pentru a rupe ciclurile distrugerii planetei şi sănătăţii umane, OMS propune acţiuni la nivel legislativ, de reformare a întreprinderilor şi de susţinere şi încurajare a alegerilor individuale corecte.




Oncolog