Numărul spitalelor private din România s-a dublat, în perioada 2011-2016, ajungând la peste 200 de unităţi, potrivit analizei realizate de Mediprice, portal online de comparare a serviciilor medicale. Doar în 2017, sectorul medical privat a crescut cu 12%.

În prezent, valoarea acestui segment de servicii este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, cu o creştere medie anuală de 9,5%, în perioada 2011-2016. Primele cinci lanţuri private din România au realizat, anul trecut, o cifră de afaceri cumulată de aproximativ 400 de milioane de euro.

„Dinamica deosebită a pieţei arată o creştere semnificativă a cererii populaţiei pentru servicii medicale private. La această evoluţie au contribuit, în ultimii ani, instabilitatea sectorului public de sănătate şi creşterea venitului disponibil al clasei de mijloc.”, a declarat Eliza Pintilie, director general Mediprice.

În 2015, plăţile informale au ajuns, pentru prima dată, la 21% din volumul total al cheltuielilor pentru asistenţa medicală în România, faţă de o medie UE de 15%.

„În acest context, românii valorizează tot mai mult serviciile private, unde aspectul general al unităţii sanitare, reputaţia acesteia, experienţa medicilor, aparatura de ultimă generaţie şi relaţia cu pacientul sunt criterii de performanţă. Un plus ar fi ca nivelul de digitalizare al pieţei să crească: întreaga ofertă de servicii să fie vizibilă, tarifele – transparente şi să poată fi accesate rapid”, a precizat reprezentanta Mediprice.

Utilizatorii români de internet dau căutare după sintagma „analize medicale” de aproximativ 200.000 de ori pe lună. Potrivit rapoartelor de cercetare a pieţei, compararea preţurilor şi a ofertelor este un pas esenţial în decizia de cumpărare a utilizatorilor online în întreaga lume.
 

Sursa: Agerpres