Plafonul de 30% pentru sporurile oferite angajaţilor din sistemul sanitar a fost eliminat, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede eliminarea acestuia. Prevederea a fost introdusă la dezbaterile din Parlament privind legea de aprobare a OUG 70/2020.


„Prevederea privind eliminarea limitei sporurilor oferă tuturor unităţilor sanitare posibilitatea de a declanşa negocierile cu sindicatele afiliate la cele două federaţii reprezentative la nivel de sector sanitar pentru a creşte sporurile existente la nivelul maxim şi de a acorda toate sporurile corespunzătoare noilor condiţii de muncă (inclusiv cel pentru activităţile de combatere a epidemiei - sporul prevăzut de punctele 1 sau 9 de la lit. A din anexa nr. 2 la Regulamentul de sporuri)”, arată reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, cei care au iniţiat această modificare legislativă, potrivit HotNews.ro.

Reprezentanţii „Solidaritatea Sanitară” subliniază, însă, că această prevedere legală „creează posibilitatea creşterii sporurilor din Regulamentul de sporuri peste limita minimă (acesta este nivelul până la care federaţia a reuşit să intervină în mod eficient în actualul cadru legal), nu obligaţia acordării lor”.

Ei adaugă că „deoarece acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă (în special cele pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase) din Regulamentul de sporuri, între nivelul minim şi cel maxim, se stabilesc prin negociere cu sindicatele (din unitate) afiliate la cele două federaţii reprezentative, transformarea posibilităţii în realitate depinde de declanşarea şi rezultatul acestor negocieri”.

„În acest moment, este posibilă introducerea echităţii în acordarea sporurilor la nivelul diferitelor unităţi sanitare cel puţin pe perioada pandemiei, indiferent de ordonatorul principal de credite, nivelul de referinţă constituindu-l acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă prevăzute de Regulamentul de sporuri la nivelul maxim”, mai spun reprezentanţii Federaţiei.