O pacientă cu feocromocitom suprarenalian bilateral a fost operată, în premieră la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor - Oradea şi în judeţ, prin tehnică laparoscopică, fiindu-i extirpate glandele suprarenale.

 


Potrivit unui comunicat al spitalului preluat de Agerpres, afecţiunea determina, în mod constant, valori extrem de ridicate ale tensiunii arteriale  - peste 200/120 mmHg -  şi nu răspundea la terapie, pacienta prezentând aşadar un risc crescut de infarct şi accident vascular cerebral.

În urma evaluării endocrinologice şi cardiologice, pacienta, în vârstă de 47 de ani, a fost operată în cadrul Clinicii de Urologie printr-un abord laparoscopic minim-invaziv retroperitoneal.

„Intervenţia a fost una de complexitate ridicată, tehnica laparoscopică permiţând extirparea ambelor glande suprarenale în cadrul unei singure intervenţii. Intervenţia a durat 3 ore şi a fost posibilă datorită colaborării interdisciplinare între Secţia Clinică Urologie şi Secţia Clinică ATI. Operaţia a fost efectuată de o echipă formată din medicii şi asistenţii medicali din cadrul Secţiei Clinice Urologie, fiind coordonată de către dr. Bogdan Feciche - medic primar urologie şi şef de secţie, iar anestezia a fost condusă de către dr. Simona Mîrţ - medic primar ATI”, se arată pe pagina de Facebook a spitalului.

Monitorizarea postoperatorie în cadrul Secţiei Clinice ATI, iar ulterior in cadrul Clinicii de Urologie, a fost esenţială pentru evoluţia postoperatorie a pacientei. Abordul minim-invaziv a redus semnificativ riscurile pentru pacientă, din punct de vedere chirurgical, anestezic şi endocrinologic şi a permis recuperarea rapidă după intervenţie.

Evoluţia pacientei a fost favorabilă, cu normalizarea tensiunii arteriale. Pacienta s-a putut mobiliza deja începând cu a doua zi după intervenţie. Aceasta a fost externată într-un timp redus şi a avut o recuperare optimă, se mai subliniază.

Sursă foto: Facebook Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor - Oradea

 

Medic