Unitatea Mobilă de Transport Sânge este disponibilă de acum înainte în beneficiul pacienţilor din spitalele româneşti care au nevoie urgentă de sânge. UMTS e un vehicul cu dotare specială, care se poate deplasa oriunde pe teritoriul ţării, pentru a ajuta la prelevare şi transport în centrele de transfuzii sau unde există o urgenţă majoră.


Creşterea numărului de donatori şi scăderea timpilor de aşteptare pentru pacienţii aflaţi în stare gravă în spitalele din ţară sunt principalele beneficii ale celui mai nou proiect al asociaţiei Donorium şi Centrului de Transfuzie Bucureşti, cu sprijinul OMV Petrom. Unitatea Mobilă de Transport Sânge (UMTS) se poate deplasa, pe baza de solicitare, oriunde pe teritoriul României, se arată într-un comunicat.

UMTS este o premieră. „Maşina ne va oferi posibilitatea să fim mult mai mobili, să transportăm sânge acolo unde este nevoie, în condiţii de siguranţă. Toate acestea vor contribui la creşterea numărului de donatori de sânge din România, dar şi la scăderea timpilor de transport către spitale, pentru situaţii de urgenţă. Sperăm ca într-un an de zile să creştem cu aproximativ 10% numărul de donatori de sânge faţă de câţi sunt acum”, a declarat dr. Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

„Sunt foarte mulţi pacienţii care aşteaptă ca spitalele să procure necesarul de sânge. Toate acestea au ca scop eficientizarea sistemului de transfuzie şi redistribuirea sângelui acolo unde este nevoie. Nu este suficient să mergem să donăm o singură dată, pentru că nevoia de sânge este constantă, astfel că România are nevoie permanent de donatori”, a spus Dragoş Mutaşcu, preşedinte Donorium.

În fiecare an, perioada de vară şi vacanţele duc la scăderea numărului de donatori, iar prin proiecte de genul acesta se încearcă şi stimularea donărilor de sânge în lunile iulie şi august. De exemplu, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti, care alimentează cu sânge toate marile spitale din Capitală, numărul de donatori a scăzut cu aproximativ 30% vara trecută. 

Ca atare, spitalele din ţară sunt nevoite să amâne multe intervenţii. La Iaşi de exemplu, la cel mai mare spital din Moldova, se amână aproape zilnic câte două intervenţii.

Unul din 10 pacienţi din spitalele din România are nevoie urgentă de sânge, se mai arată în comunicat.

România se află pe ultimele locuri în Europa la capitolul donare de sânge, cu un procent de circa 2% persoane care donează periodic, comparativ media europeană de 10%. Dintre cetăţenii europeni, 37% sunt donatori voluntari de sânge. Deşi se constată o creştere a acestei tendinţe în ultimii ani, statisticile arată că, spre deosebire de generaţiile mai în vârstă, tinerii nu mai sunt atât de interesaţi să doneze.

Cei mai mulţi donatori provin din Austria - 66%. Printre statele membre UE cu un procent ridicat de donatori se numără Franţa, Grecia şi Cipru. La polul opus se situează Portugalia (22%), Italia, Polonia, Malta şi Suedia, se mai arată în comunicat.




Oncolog