Vena Seal este noua procedură minim-invazivă de ardere a întregului vas varicos cu ajutorul unei substanţe polimerizatoare, realizată de chirurgii de la Spitalul Judeţean Timişoara. Echipa condusă de dr. Sorin Olaru, şeful Secţiei de Chirurgie Generală I, a operat o pacientă de 40 de ani, care după jumătate de oră a putut pleca acasă, vindecată de varice.

„La fel ca şi în cateterizările pe cord, şi în cazul nostru se introduce un cateter fin în vasul bolnav, unde se eliberează o substanţă activă, un polimer, care desfiinţează vena bolnavă.”, a explicat dr. Daniela Radu, directorul medical al Spitalului Judeţean Timişoara.

„Cateterul se retrage progresiv, rămâne substanţa care desfiinţează vena bolnavă. O venă afectată varicos este compromisă în totalitate şi trebuie înlăturată total, de exemplu din zona genunchiului până în în cea inghinală sau până la gleznă”, a declarat dr. Daniela Radu.

Metoda nu are contraindicaţii sau limite de vârstă, dar poate fi utilizată doar pentru fazele incipiente ale bolii.

Intervenţia durează 30 de minute

Pacientul poate pleca acasă pe propriile picioare după doar 30 de minute, deoarece anestezia se realizează punctiform. Tehnică Vena Seal nu necesită anestezie loco-regională, rahianestezie sau peridurală şi sunt excluse, astfel, riscurile post-anestezie. Datorită timpului scurt de intervenţie, operaţia este numită şi „Lunch time surgey” – operaţia din pauza de masă.

Metoda este folosită de câţiva ani în Europa. Intervenţia este gratuită pentru pacienţii români, deşi preţul substanţei active polimerizatoare este foarte ridicat.

„Nu ştim acum cât va costa, dar pentru că este atât de bună pentru pacienţii noştri, în afară de decontarea Casei de Sănătate, diferenţa o va suporta spitalul. Cu cât avem mai multe cazuri, preţul pe substanţă va fi mai mic. Vom intra pe licitaţia internaţională. Casa de Sănătate ne decontează doar procedeul”, a precizat dr. Daniela Radu, directorul medical al Spitalului Judeţean Timişoara, care tratează anual circa 1.000 de pacienţi cu boală varicoasă.

„Nu vor fi toţi pacienţii trataţi prin această metodă, depinde de starea venei, pentru fiecare caz se aplică o anumită metodă. Dacă vena este trombozată total, nu mai pot să o cateterizez şi să o desfiinţez, ci trebuie să o smulg. Dacă peretele este complet compromis, nu se mai poate aplica metoda aceasta. De aceea, pacientul trebuie să vină în fazele incipiente ale bolii, când nu este compromisă vena, pentru a putea fi eligibil şi să poată beneficia de metodă”, a explicat dr. Radu.

Reprezentanţii spitalului menţionează că nu au un stoc de polimer medical în acest moment, dar vor crea un stoc de rezervă după ce se va cunoaşte preţul substanţei polimerizatoare.
 

Sursa: Agerpres