Societatea Europeană de Reumatologie (EULAR) intenţionează să omogenizeze serviciile de reumatologie din Europa, adică toţi pacienţii să fie trataţi la fel, însă România se confruntă cu o criză de specialişti, susţine preşedintele Societăţii Române de Reumatologie (SRR), Simona Rednic.


Există judeţe fără niciun doctor cu această specialitate, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie (SRR), Simona Rednic. Cei mai mulţi dintre ei profesează în marile oraşe care au şi centre universitare de tradiţie.

Preşedintele SRR consideră foarte important Congresul Naţional al SRR care s-a încheiat sâmbătă seara, la Sibiu, pentru că specialiştii au putut discuta faţă în faţă, după doi ani de pandemie şi s-a vorbit despre noile terapii, dar şi despre felul în care Societatea Europeană de Reumatologie va face faţă provocării EULAR, în aşa fel încât bolnavii reumatici români să fie trataţi la standardele cele mai înalte.

„Apar o mulţime de terapii noi. Este un progres uriaş. Este una din specialităţile cele mai mobile şi cele mai în dezvoltare. Avem o mulţime de medicamente noi, inclusiv (...) în sclerodermia sistemică sau lupusul, boli complicate în care până acum aveam medicaţie, dar nu atât de specială. (...) EULAR-ul şi-a schimbat recent şi regulile şi conducerea şi are nişte planuri de incluziune a specialităţilor, a tuturor asociaţiilor profesionale din Europa. (...) Şi sunt foarte dispuşi să ajute pentru omogenizarea serviciilor de reumatologie în toată Europa, adică să nu fie diferenţe între un pacient cu artrită reumatoidă din România şi unul din Franţa, să fie trataţi la fel”, a precizat Simona Rednic.

Reumatologii buni din România sunt la nivelul celor din străinătate, a subliniat preşedintele SRR, dar principala problemă a pacienţilor reumatici este că nu există suficient de mulţi medici care să-i trateze.

„Există spitale judeţene fără reumatolog. (...) În mintea multor autorităţi locale sau directori de spitale, confuzia şi neclaritatea cu ce face reumatologia este destul de mare”, a spus Simona Rednic.

Preşedintele SRR a propus ca universităţile din ţară să acorde importanţă reumatologiei şi astfel ar putea creşte interesul absolvenţilor de Medicină să se orienteze către această specialitate.

 

 


Alergologia