Congresul Naţional de Farmacie se desfăşoară la Cluj-Napoca în perioada 27 - 29 septembrie, evenimentul fiind organizat de Societatea de Ştiinţe Farmaceutice din România şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”.
1500 de farmacişti şi specialişti în domeniul sănătăţii vor participa la cel mai important eveniment dedicat comunităţii farmaceutice din România, Congresul Naţional de Farmacie 2023 - ediţia a XIX-a, care va avea loc la Grand Hotel Napoca din municipiu.
Tema acestei ediţii este „Farmacia azi: de la tradiţie la interdisciplinaritate şi inteligenţă artificială”. În cadrul celor cele trei zile vor fi abordate mai multe subiecte de actualitate din domeniul farmaceutic, se arată într-un comunicat.
Printre acestea se numără „Inteligenţa artificială în descoperirea medicamentelor şi biologia computaţională: starea actuală, succese şi capcane”, „Individualizarea terapiei medicamentoase”, „Designul medicamentului – sinteză, analiză şi inovare”, „Plantele medicinale – actualităţi în cercetare şi utilizarea terapeutică”, „Substanţele de abuz – abordări actuale şi noi provocări„ şi „Echilibrul nutriţional în contextual secolului XXI”. Programul complet poate fi consultat aici.
Invitatul special al acestei ediţii este dr. Andreas Bender, profesor de informatică moleculară la Universitatea din Cambridge, coordonator al grupului Center for Molecular Informatics, Department of Chemistry. Grupul de cercetare coordonat de profesorul Andreas Bender lucrează la aplicarea şi dezvoltarea metodelor de analiză a datelor, a învăţării automate şi a implicãrii inteligenţei artificiale în domeniul design-ului de noi medicamente. Aceste abordări se concentrează pe înţelegerea activităţii biologice a unor noi molecule terapeutice şi clasificarea bolilor, pe minimizarea toxicităţii, îmbunătăţirea siguranţei şi susţinerea selecţiei sau designului compuşilor, se precizează în comunicat.
Principalele direcţii de cercetare propun o abordare multidisciplinară în domeniul designului de noi substanţe medicamentoase. Mai exact, analiza modului de acţiune a compuşilor medicamentoşi şi prezicerea ţintei, modelarea amestecurilor de compuşi bioactivi şi de medicamente tradiţionale, integrarea datelor chimice sau biologice pentru caracterizarea acţiunii acestor molecule şi a bolii sau prezicerea toxicităţii diverşilor compuşi.
Printre speakerii invitaţi la congres se numără prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Farmaceutice din România, prof. dr. Gianina Crişan, decanul Facultăţii de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca şi prof. dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Haţieganu”.
De asemenea, la eveniment vor fi prezenţi decanii facultăţilor de farmacie din România şi Republica Moldova, speakeri internaţionali din Belgia, Danemarca şi Marea Britanie, precum şi reprezentanţi din Ministerul Sănătăţii, Brigada Antidrog, Academia Română, Academia de Ştiinţe Medicale, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România