De unsprezece ani, Primăvara Dermatologică Ieşeană (PDI), o manifestarea ştiinţifică naţională cu participare internaţională, reuneşte specialişti de renume, medici, rezidenţi, farmacişti, asistenţi medicali şi studenţi care doresc să afle ultimele noutăţi în domeniu. Anul acesta, evenimentul are loc în perioada 3-7 mai, la Hotel Internaţional Iaşi, având asociate cursuri pre şi post-conferinţă.


Iniţiativa aparţine prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu, de la Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, şeful Clinicii de  Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic CF, se arată într-un comunicat.

Conferinţa este organizată de Asociaţia Dermatologilor din Moldova (ADEM), sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, a Societăţii Române de Dermatologie, a Societăţii de Medici şi Naturalişti, a Colegiului Medicilor şi Farmaciştilor şi a Spitalului Clinic CF.

Ediţia din acest an va avea şapte preşedinţi de onoare, personalităţi ale lumii medicale: prof. dr. Viorel Scripcariu - rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, prof. dr. Lăcrămioara Ionela Şerban - decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Iaşi, acad. prof. dr. Călin Giurcăneanu - preşedintele Societăţii Române de Dermatologie, prof. dr. Demetrios Spandidos - profesor emerit al Universităţii din Creta (un reputat virusolog şi cercetător în domeniul oncologiei, fondatorul prestigioasei reţele editoriale Spandidos Publications, care reuneşte 12 reviste de impact internaţional), prof. dr. Torello Lotti -  Universitatea „Guglielmo Marconi” şi preşedinte al World Health Academy Italia, prof. dr. Niazi Khusrow -  Universitatea Emory, SUA, membru al Consiliului American de Cardiologie, precum şi prof. dr. Dominik Heim - Universitatea din Basel, fost preşedinte al European Venous Forum, membru de onoare al Societăţii Elveţiene de Chirurgie, al Societăţii Elveţiene de Chirurgie Generală şi Traumatologie, al Societăţii Europene pentru Traumatologie şi Chirurgie de Urgenţă. Vicepreşedinţi sunt prof. dr. Diana Deleanu (Cluj-Napoca), prof. dr. Monica Hăncianu (Iaşi), prof. dr. Luminiţa Smaranda Iancu (Iaşi), cercet. şt. gr. I dr. Vasile Benea (Bucureşti), conf. dr. Daniel Boda (Bucureşti), conf. dr. Daniel Constantin Brănişteanu (Iaşi), şef lucrări dr. Mihai Glod (Iaşi), dr. Alin Nicolescu (Bucureşti), dr. Daniel Costache (Bucureşti) şi dr. Dana Mihaela Jianu (Bucureşti).

În sălile de conferinţă vor susţine prelegeri 14 lectori internaţionali din opt ţări, alături de peste 100 de lectori sosiţi de la toate centrele universitare din ţară.

„La Primăvara Dermatologică Ieşeană, Comitetul ştiinţific invită lectori care au deja confirmată probitatea profesională, au calităţi oratorice exceptionale şi au o experienţă largă în a susţine prelegeri medicale. Nu este vorba doar despre simple  lucrări ştiinţifice. PDI este o şcoală de dermatologie în care învăţăm cu toţii”, a spus prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu.

Alături de prelegeri şi cursuri, organizatorii au conturat şapte ateliere de lucru, în care se va concentra experienţa practicienilor care au confirmat prezenţa la PDI. Va avea loc concursul de e-postere pentru studenţi şi rezidenţi, o tradiţie întreruptă în pandemie şi care va fi reluată. Toate lucrările se vor regăsi într-o nouă ediţie a volumului „Dermatologia la interfaţa cu alte specialităţi”.

Ca şi la ediţiile anterioare, participarea studenţilor va fi gratuită, se precizează în comunicat.

Evenimentul a crescut constant şi a ajuns ca, în cele 10 ediţii anterioare, să însumeze peste 13.500 de participanţi din România şi din 12 ţări, dar şi peste 700 de cursuri, workshopuri şi prelegeri, se mai precizează în document.  

PDI a reunit şi o serie de evenimente satelit. Este vorba despre cursuri de educaţie medicală continuă pentru medici şi farmacişti, în cadrul cărora au fost abordate teme de maxim interes şi de ultimă oră. Prin DermatoFocus-urile organizate pe patru direcţii - dermatita atopică, psoriazis, infecţiile cu transmitere sexuală şi boala venoasă cronică - , Asociaţia Dermatologicilor din Moldova a devenit recunoscută de către Colegiul Medicilor ca organizaţia formatoare de educaţie medicală continuă.

„ADEM s-a remarcat încă de la început prin numărul impresionant de membri şi nu doar dermatologi, ci şi de medici din alte specialităţi, asistenţi medicali şi farmacişti. La cursurile DermatoFocus participarea este gratuită, ceea ce arată interesul crescut pentru formarea medicală continuă a viitorilor specialişti, care astfel au ca mentori reputate cadre universitare. De remarcat este şi parteneriatrul solid cu industria farmaceutică, parteneriat bazat pe respect şi recunoaştere a profesionalismului reciproc”, se subliniază în comunicat.

PDI a adus în spaţiul evenimentelor medicale noţiunea de interdisciplinaritate, considerată, în 2012, un concept de pionierat de care era mare nevoie. Dacă la început a fost privit cu retincenţă, ulterior conceptul a fost preluat de aproape toate societăţile medicale.

„Consecvenţi acestui concept şi convinşi că pacientul trebuie tratat holistic, ca un ansamblu, nu pe piese de puzzle, am creat o manifestare de anvergură. Nu ne-am oprit nici măcar în pandemie, când totul părea că se blocase. Am fost spontani, ne-am reinventat, ne-am regrupat, am acceptat noul, am înţeles că va trebui să mizăm mult pe tehnologie şi am mutat sălile de conferinţe în studiourile online. Inclusiv spaţiile expoziţionale au fost reinventate şi am amenajat standuri virtuale pentru industria farmaceutică. Numărul participanţilor a explodat, iar ideea noastră curajoasă a fost preluată. În acest an ne vom reîntâlni în sălile de conferinţe. O dată ce pericolul a trecut, revenim la viaţa noastră şi vom pregăti o ediţie care se anunţă a fi una de excepţie”, a spus prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu.

Dr. Brănişteanu este co-preşedinte al manifestării, alături de prof. univ. dr. Simona Georgescu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

 

 

Medic