Primul pacient din afara SUA a fost tratat în cadrul unui studiu clinic global de evaluare a terapiei Kevzara® (sarilumab) la pacienţii internaţi cu COVID-19, în stadiu sever. Studiul clinic se desfăşoară acum în Italia, Spania, Germania, Franţa, Canada, Rusia şi Statele Unite - toate acestea fiind ţări afectate de COVID-19.

Acesta este al doilea studiu multicentric, dublu-orb, de fază 2/3 din cadrul programului de testare a utilizării Kevzara în tratamentul COVID-19, iar companiile continuă să lucreze cu autorităţile medicale din întreaga lume pentru a asigura demararea acestuia în centre suplimentare. La începutul lunii martie, Sanofi şi Regeneron anunţau iniţierea studiului în primul centru, care este situat în SUA.

Kevzara este un anticorp monoclonal uman care inhibă receptorul interleukinei 6 (IL-6) prin legarea şi blocarea acestuia. IL-6 poate juca un rol în determinarea răspunsului inflamator hiperactiv în plămânii pacienţilor cu infecţie severă cu virusul SARS CoV-2. Această ipoteză este susţinută de date preliminare dintr-un studiu clinic cu un singur braţ de control desfăşurat în China, care a folosit un alt inhibitor al receptorului IL-6.

Studiul din afara SUA va evalua siguranţa şi eficacitatea adăugării unei singure doze intravenoase de Kevzara la schema obişnuită de tratament, în comparaţie cu administrarea schemei de tratament împreună cu un placebo. Studiul are un design adaptiv cu două părţi şi este de aşteptat să includă aproximativ 300 de pacienţi. Studiul va înrola pacienţi spitalizaţi din mai multe ţări şi care se află într-un stadiu sever de infecţie COVID-19. Pentru a putea fi incluşi în studiu, pacienţii trebuie să aibă diagnostic de pneumonie şi confirmare clinică a infecţiei COVID-19, să fie spitalizaţi cu forme severe sau critice ale infecţiei sau să prezinte insuficienţă multiorganică.