Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunţat că instituţia se va implica activ în proiectele în care are expertiză şi capacitate de reacţie promptă, aşa cum este şi noua Unitate de Suport Medical COVID-19, construită prin reamenajarea sălii polivalente a universităţii şi care a primit primii pacienţi.


„O veste nedorită: Unitatea de suport COVID-19 de la UMFST a primit primii pacienţi. Ca mulţi alţii, aş fi dorit ca acest lucru să nu se întâmple. Când această unitate a fost gândită şi apoi realizată, am privit situaţia anticipând scenariul cel mai pesimist, însă cel mai probabil din punct de vedere medical. Înţelegerea de atunci s-a dovedit a fi una corectă, iar cei care s-au implicat au fost curajoşi şi înţelepţi. O veste bună: mobilizarea exemplară a autorităţilor sanitare locale, a personalului medical a făcut ca unitatea să devină funcţională şi să se constituie într-un element de suport de importanţă majoră în îngrijirea viitoare a acestor bolnavi. Prin acest demers, târgumureşenii, dar nu doar ei, sunt mai în siguranţă. UMFST îşi va continua misiunea de a se implica activ în proiectele în care are expertiză şi capacitate de reacţie promptă. Va arăta de fiecare dată că este o instituţie care îşi respectă şi misiunea socială asumată, că este capabilă să adune forţe şi resurse. Unitatea va funcţiona, şi cu sprijinul universităţii, atât timp cât va fi nevoie”, a arătat rectorul Leonard Azamfirei, pe Facebook.

Cât despre criticile aduse în spaţiul public după realizarea acestui proiect, prof. dr. Leonard Azamfirei a precizat că un sistem medical nu se construieşte cu speranţa că populaţia se va îmbolnăvi, ci pentru că acesta trebuie să existe.

„Celor care vorbesc mai mult decât fac, care au păreri despre orice subiect, dar înţelegere mai puţină, deşi opiniile lor ar putea fi explicate şi altfel, le spun simplu, pe înţelesul lor: o ţară, de regulă, nu îşi organizează o armată pentru ca să intre în război cu alta. Un sistem medical nu se construieşte cu speranţa că populaţia se va îmbolnăvi şi va folosi astfel acel sistem. Facem aceste lucruri pentru că ele trebuie să existe, ele pot fi necesare; le facem din responsabilitate şi nu pe criterii de cost-eficienţă”, a subliniat rectorul UMFST Târgu Mureş.

Unitatea de Suport Medical COVID-19 construită în timpul stării de urgenţă prin reamenajarea sălii polivalente de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş a primit, începând de luni seara, primii 10 pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, proveniţi din alte judeţe.

UMFST Târgu Mureş a amenajat spaţiile din interiorul şi exteriorul sălii polivalente, inclusiv compartimentările interioare pentru saloane şi spaţiile de suport pe care le-a pus la dispoziţie Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în timp ce ceilalţi parteneri au oferit suport material şi tehnic.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a realizat instalaţiile de curent electric,  oxigen şi aer comprimat, a dotat cu echipamente şi mobilier medical unitatea, a completat unele detalii de amenajare interioară şi s-a organizat pentru asigurarea resursei umane şi materiale.

De asemenea, Consiliul Judeţean Mureş a asigurat resursele financiare pentru finalizarea proiectului şi operaţionalizarea acestuia, iar Direcţia de Sănătate Publică a asigurat consultanţa şi avizele necesare.

Unitatea este destinată bolnavilor confirmaţi, cu simptomatologie moderată, este amenajată pe o suprafaţă total construită de 2.369 mp, spaţiile de îngrijire medicală fiind desfăşurate pe 1.901,5 mp, unde se pot asigura condiţii optime de îngrijire în 90 de paturi.