Ziua Mondială a Astmului, aniversată în fiecare an în data de 2 mai, are ca slogan, anul acesta, „Îngrijirea astmului pentru toţi”. Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică din România (SRAIC) o marchează anul acesta printr-o zi dedicată acestei afecţiuni în cadrul Congresului ce se desfăşoară la Hotel Crowne Plaza în Bucureşti, în perioada 4 - 6 mai 2023, organizat sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale şi cu sprijinul EAACI (Societatea Europeană de Alergologie şi Imunologie Clinică).


Prof. univ. dr. Carmen Panaitescu, preşedintele SRAIC, lansează cu acest prilej un apel către cei care suferă de astm: „În România, în acest moment, pacienţii cu astm alergic beneficiază de aceleaşi terapii inovatoare ca orice alt pacient din Europa. Marele avantaj în acest moment este că tratamentul este complet compensat şi de curând au fost introduse pe lista de gratuităţi şi o serie de teste moleculare necesare diagnosticării pacienţilor alergici. Astmul alergic este o boală cu care se poate trăi, cu o calitate a vieţii bună, atâta timp cât este tratată corespunzător. Toţi pacienţii pot accesa aceste tratamente şi e nevoie să înţeleagă cât este de important să fie monitorizaţi şi să primească terapiile care să le îmbunătăţească calitatea vieţii”.

Rata de mortalitatea cauzată de astm în România este cu 50% mai mare decât cea la nivel european, adică 1,3 la 100.000 de locuitori mor anual. Majoritatea pacienţilor cu astm alergic prezintă şi simptome de rinoconjunctivită alergică. Dintre pacienţii cu astm, un procent de 2-5% evoluează spre forme severe care necesită terapii complexe, au frecvente exacerbări care necesită vizite în serviciul de urgenţă sau internări, de aceea e nevoie ca tratamentul să fie adecvat şi monitorizarea recurentă.

Astmul este o boală inflamatorie a căilor respiratorii care determină simptome caracteristice: tuse, în special noaptea, respiraţie şuierătoare, dificultăţi de respiraţie, senzaţie de constricţie, durere sau presiune la nivel toracic. Trebuie subliniat că nu orice persoană cu astm are aceleaşi simptome, în acelaşi mod.

Foarte important: pentru astm nu există vindecare. Simptomele astmului pot fi însă tratate eficient la majoritatea pacienţilor, dar netratarea astmului este şi mai costisitoare. Mulţi pacienţi din România rămân însă slab controlaţi, în ciuda tratamentului disponibil şi acum decontat 100% de CNAS.


Alergologia