Astmul este în prezent subdiagnosticat şi subtratat, deşi utilizarea noilor terapii a avut un impact pozitiv asupra controlului bolii, arată specialiştii de la Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC). Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Roxana Maria Nemeş, a anunţat că organizaţia lansează primul registru naţional al pacienţilor diagnosticaţi cu astm şi astm sever.


În România, circa 900.000 de persoane suferă de astm, arată Institutul Naţional de Statistică. Dintre acestea, cel puţin 60% sunt alergice – adică, aproximativ 500.000 de pacienţi.

„Dintre pacienţii cu astm, un procent de 2-5% evoluează spre forme severe, care necesită terapii complexe, au frecvente exacerbări care necesită vizite în serviciul de urgenţă sau internări, toate generatoare de costuri mari pentru sistemul de sănătate publică, absenteism de la locul de muncă şi alterarea calităţii vieţii pacientului inclusiv risc de deces”, afirmă preşedintele SRAIC, prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu, citată de Agerpres.

Diagnosticul de astm trebuie pus de medicul specialist şi necesită cooperarea interdisciplinară, fiindcă prezenţa comorbidităţilor poate avea un impact negativ asupra controlului bolii.

„Trebuie subliniat că pentru astm nu există vindecare. Simptomele astmului pot fi tratate eficient la majoritatea pacienţilor, la costuri considerabile, dar netratarea astmului este şi mai costisitoare. Mulţi pacienţi rămân slab controlaţi, în ciuda tratamentului disponibil. Astăzi, glucocorticosteroizii sistemici cu efectele lor secundare dăunătoare pot fi înlocuiţi la mulţi pacienţi cu imunoterapie alergenică ţintită sau terapii biologice ţintite. Managementul astmului este o provocare serioasă pentru sănătate publică şi are efecte semnificative asupra performanţelor şcolare, la muncă şi sociale ale persoanelor care suferă de această boală”, subliniază prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu.

Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Roxana Maria Nemeş, a anunţat că organizaţia pe care o conduce lansează primul registru naţional al pacienţilor diagnosticaţi cu astm şi astm sever, informează Agerpres.

 



ORL