Societatea Română de Pneumologie (SRP) organizează testări gratuite (spirometrii) în Bucureşti, sâmbătă şi duminică, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Astmului, 7 mai. Specialiştii din întreaga lume atrag atenţia asupra acestei boli care poate fi ţinută sub control, dar care poate duce la deces dacă pacienţii nu respectă tratamentul.
„STOP pentru astm este sloganul sub care se desfăşoară în acest an Ziua Mondială de Luptă Împotriva Astmului. De peste 11 ani facem în luna mai, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, testări gratuite pentru pacienţii diagnosticaţi şi pentru persoanele la risc. Şi anul acesta oferim spirometrii gratuite pe 11-12 mai, în curtea Spitalului Colţea, cu intrare dinspre Bdul Ion C. Brătianu. Sperăm să vină cât mai mulţi oameni”, a explicat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
În fiecare an sunt depistate în jur de 500-700 de pacienţi cu afecţiuni respiratorii, în cadrul campaniei de testări gratuite din capitală, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan.
1 milion de români suferă de astm bronşic
În România trăiesc aproximativ 1 milion de oameni care suferă de astm bronşic. 10% din aceştia au astm sever şi consumă 50% din resursele financiare alocate acestei patologii, mai ales din cauza crizelor severe şi a internărilor costisitoare pentru Casa de Asigurări.
Conform statisticilor din ţara noastră, în fiecare săptămână 1 din 5 pacienţi cu astm sever suferă o criză atât de intensă, încât nu poate solicita ajutorul.
Soluţia: medicina personalizată şi aderenţa la tratament
Mulţi dintre pacienţii români cu astm bronşic, 49%, uită să îşi ia medicaţia zilnic, dar 47% renunţă de bună voie la tratement atunci când se simt mai bine.
„Astmul este o boală cronică ce nu se poate vindeca, dar poate fi ţinută sub control şi pacientul duce o viaţă normală dacă urmează tratamentul”, a reamintit prof. dr. Florin Mihălţan.
Pentru tratamentul astmului sever se recomandă stabilirea fenotipului în funcţie de care medicul decide un tratament personalizat. Specialiştii au elaborat pentru prima dată la sfârşitul anului 2018 primul ghid dedicat astmului sever şi dificil de tratat.
De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că schimbările climatice şi poluarea au impact direct asupra sănătăţii oamenilor şi mai ales a sănătăţii plămânului. Creşterea continuă a temperaturilor va conduce la creşterea poverii astmului.