Adeverinţele clasice, fie de vaccinare, fie de testare, pot fi folosite la punctele de trecere a frontierei până pe data de 12 august, a declarat vicepreşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Andrei Baciu.


Andrei Baciu a reamintit că a fost lansată platforma prin care se poate descărca certificatul digital european pentru COVID-19, informează Agerpres

„Cel mai important lucru este că o să îl avem în două variante, fie pe hârtie, unde vom putea scana acest cod QR, proces care se face automat, nu va mai trebui să verifice cineva manual toate documentele, fie putem să îl păstrăm pe telefonul mobil”, a precizat Baciu.

El a adăugat că sunt trei tipuri de certificate pe care oamenii le pot descărca de pe platformă.

Vor putea fi folosite în continuare şi vechile documente - adeverinţele clasice, fie de vaccinare, fie de testare - pentru o perioadă de 6 săptămâni, adică până pe data de 12 august.

„Lucrurile la punctele de trecere a frontierei se petrec automat, nu trebuie să fie o verificare manuală a tuturor documentelor. Dacă sunt prezente excepţii de orice fel, avem un call center, 021.4144425, unde sunt preluate toate excepţiile şi toate sesizările pe care oricine poate să le facă. Avem un grup de lucru care să rezolve aceste sesizări. Cei care nu au acces la internet pot să apeleze la direcţiile de sănătate publică”, a mai adăugat Andrei Baciu.

 

ORL