Cel mai recent raport „The Pharmaceutical Industry in Figures”(„Industria farmaceutică în cifre”), publicat de EFPIA (Federaţia Europeană a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice), arată că industria farmaceutică inovatoare este cel mai dinamic sector industrial de cercetare şi dezvoltare din Europa, cu o investiţie în 2020, în acest domeniu, de circa 39 de miliarde euro.


Companiile farmaceutice inovatoare însumează aproximativ 830.000 de angajaţi direcţi în Europa. Pentru fiecare persoană angajată în această industrie, alte trei persoane sunt angajate în sectoarele de suport (materii prime, distribuţie, logistică etc). Industria farmaceutică inovatoare contribuie cu aproape 122 miliarde euro la balanţa comercială a UE-27, cea mai mare contribuţie, cu o marjă considerabilă, a sectoarelor bazate pe cercetare, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM - membră EFPIA).

Capacitate de inovare

Pentru a răspunde crizei COVID-19, industria farmaceutică bazată pe cercetare şi-a dovedit capacităţile de inovare şi rezilienţă la nivelul lanţului global de aprovizionare. În lunile şi anii următori, industria farmaceutică inovatoare poate şi ar trebui să joace un rol cheie în planurile de redresare, rezilienţă şi creştere a UE, asigurând în acelaşi timp un acces mai rapid şi mai echitabil la inovaţia medicală pentru pacienţii europeni, se arată în comunicat.

„Datele arată că Europa are o bază solidă pe care să îşi construiască poziţia de centru global de cercetare şi inovare. Dar datele evidenţiază, de asemenea, migraţia treptată a activităţii economice şi de cercetare către alte regiuni ale lumii. Pentru a ne realiza ambiţia comună, aceea ca Europa să fie lider global în inovaţie medicală, este esenţial să utilizăm strategiile industriale şi farmaceutice pentru a menţine şi dezvolta un cadru de reglementare previzibil şi robust, să folosim puterea digitalizării şi să asigurăm un ecosistem care să susţină stimulentele pentru inovaţie şi IP - drepturi de proprietate intelectuală”, a declarat Hubertus von Baumbach, Preşedinte EFPIA.
 

Legislaţie predictibilă

România se află la coada clasamentului în Europa, în privinţa investiţiilor în cercetare şi dezvoltare, însumând în 2019 aproximativ 75 mililoane euro, în comparaţie cu Germania, care a atras investiţii de 8,4 miliarde euro, Franţa -  4,4 miliarde euro, Italia  -0 1,6 miliarde euro, Polonia - 339 milioane euro, Ungaria  - 242 milioane euro, Bulgaria -  91 milioane euro.

Un raport lansat de ARPIM şi IQVIA în 2020 arată că, dacă numărul de studii clinice raportat la un milion de locuitori ar fi aliniat la nivel de ţară cu cele mai performante ţări din regiune, piaţa studiilor clinice din România, de doar 72 milioane euro, ar putea atinge 802 milioane euro şi chiar 1,4 miliarde euro. Numărul de persoane angajate în sector, aproximativ 35.000, este similar cu cel din  ţări cuinvestiţii majore în domeniu.

„Pentru ca România să beneficieze de investiţii reale în cercetare şi dezvoltare, pentru a reduce decalajul faţă de standardele europene de tratament, cu scopul de a reda şansele pacienţilor români la o viaţă mai bună, este nevoie ca industria farmaceutică inovatoare să fie privită ca un partener strategic. Printre măsurile prioritare propuse de ARPIM în cadrul acestui parteneriat se numără un acces predictibil şi regulat la inovaţia salvatoare de vieţi, o legislaţie predictibilă de contractare, o politică sustenabilă de preţuri; consolidarea parteneriatului pe tot traseul pacientului – măsuri de prevenţie şi diagnosticare precoce, măsurarea rezultatelor pentru pacienţi şi sistem, acces la servicii dincolo de tratamente; stimularea investiţiilor locale în cercetare şi dezvoltare”, a declarat Alina Culcea, preşedinte ARPIM.
 

Raportul, pe scurt

Principalele concluzii ale raportului sunt:

  • Industria farmaceutică inovatoare urmăreşte continuu progresul medical. Aceasta îşi propune să transforme cercetarea fundamentală în tratamente inovatoare, disponibile la scară largă şi accesibile pacienţilor. Industria farmaceutică bazată pe inovaţie a contribuit semnificativ la îmbunătăţirea vieţii pacienţilor şi la creşterea speranţei de viaţă. Astăzi, cetăţenii europeni se pot aştepta să trăiască mai mult cu până la 30 de ani decât au făcut-o acum un secol.
  • Dincolo de rolul determinant în progresul medical prin cercetare, dezvoltare şi aducerea pe piaţă de noi medicamente care îmbunătăţesc sănătatea şi calitatea vieţii pacienţilor, industria farmaceutică inovatoare este un sector cheie al economiei europene, fiind  unul dintre cele mai performante sectoare de înaltă tehnologie din Europa.
  • Industria farmaceutică bazată pe cercetare şi dezvoltare poate juca un rol critic în readucerea Europei în zona de creştere economică şi în  asigurarea competitivităţii.  În 2020, această industrie a investit aproximativ 39 miliarde de euro în cercetare şi dezvoltare în Europa, însumează aproximativ 830.000 de angajaţi în mod direct şi generează de trei ori mai multe locuri de muncă indirecte. Cu toate acestea, sectorul farmaceutic inovator întâmpină reale provocări. Pe lângă obstacolele de reglementare suplimentare şi creşterea costurilor de cercetare şi dezvoltare, sectorul a fost grav afectat de impactul măsurilor de austeritate fiscală introduse de guverne în toată Europa, începând cu 2010. Printre provocări: există o creştere rapidă pe piaţa de cercetare în economiile emergente precum Brazilia, China şi India, ducând gradual la migraţia activităţilor economice şi de cercetare din Europa către aceste pieţe;  în 2020, SUA a reprezentat 49,0% din vânzările farmaceutice mondiale comparativ cu 23,9% pentru Europa. Conform IQVIA (MIDAS April 2021), 63,7% din vânzările de medicamente noi lansate în perioada 2015-2020 au fost pe piaţa SUA, comparativ cu 17,4% pe piaţa europeană; fragmentarea pieţei farmaceutice din UE a generat un comerţ paralel ce nu aduce beneficii nici securităţii sociale, nici pacienţilor şi privează industria de resurse suplimentare pentru finanţarea cercetării şi dezvoltării de noi medicamente.
  • Toate medicamentele noi introduse pe piaţă sunt rezultatul unui proces lung, riscant şi costisitor de cercetare şi dezvoltare, realizat de companiile farmaceutice (la data la care un medicament nou ajunge pe piaţă, vor fi trecut în medie de 12-13 ani de la prima sinteză a substanţei active; costul cercetării şi dezvoltării unui nou compus chimic sau biologic a fost estimat la 1,9 miliarde euro în 2014; în medie, doar una-două din 10.000 de substanţe sintetizate în laboratoare vor trece cu succes toate etapele de dezvoltare necesare pentru a deveni un medicament comercializabil).
  • Conform datelor Eurostat, industria farmaceutică este sectorul cu cea mai mare valoarea adăugată pe persoană angajată, semnificativ mai mare decât valoarea medie în industria High-Tech sau cea de producţie. Industria farmaceutică este, de asemenea, sectorul cu cele mai mari investiţii în cercetare şi dezvoltare, raportate la vânzările nete. Potrivit 2020 EU Industrial R&D Investment, industria farmaceutică inovatoare şi cea de biotehnologie însumează 18,4% din totalul cheltuielilor de cercetăre şi dezvoltăre private, la nivel mondial.
  • Medicamentele constituie cea mai mică parte a costurilor cu asistenţa medicală, reprezentând în medie 19,1% din aceste cheltuieli la nivelul Europei. În bolile costisitoare precum cancerul şi poliartrita reumatoidă, medicamentele reprezintă chiar mai puţin de 10% din costurile totale ale bolii. Medicamentele inovatoare pot genera, de asemenea, economii suplimentare, prin reducerea substanţială a costurilor în alte domenii ale asistenţei medicale, precum spitalizarea, costurile complicaţiilor asociate, costurile de îngrijire pe termen lung.

Raportul „The Pharmaceutical Industry in Figures” complet poate fi consultat aici
 


Farmacist