Compania farmaceutică franceză Sanofi va investi două miliarde de euro în următorii cinci ani pentru cercetarea şi dezvoltarea tehnologiei novatoare ARN mesager.


Compania a anunţat că va dedica 400 de milioane de euro anual până în 2025 cercetărilor pentru crearea unor noi vaccinuri pe bază de ARN mesager, investiţii care ar urma să se prelungească şi dincolo de această perioadă, informează AFP, preluată de Agerpres.

Sanofi va crea centre de cercetare în laboratoarele sale din Cambridge, Statele Unite, şi în Marcy-l'Étoile, în apropiere de Lyon, în sud-estul Franţei, se precizează într-un comunicat.

Centrele vor reuni 400 de specialişti organizaţi în echipe dedicate cercetării şi dezvoltării, sectorului digital, chimiei şi proceselor de fabricare.

Obiectivul declarat al proiectului este acela de a dezvolta o nouă generaţie de vaccinuri, cu cel puţin şase seruri candidate care să intre în studii clinice până în 2025.

Sanofi îşi va intensifica parteneriatul cu Translate Bio, o companie americană din domeniul biotehnologiei specializată în tehnologia ARN mesager, cu care colaborează din 2018.

„Este vorba despre vaccinuri de rutină pentru boli infecţioase. Nu vom înlocui vaccinurile noastre actuale, ci ne vom extinde portofoliul”, a subliniat pentru AFP Thomas Triomphe, vicepreşedinte executiv şi responsabil global al Sanofi Pasteur, sucursala din cadrul companiei care se ocupă de vaccinuri. Laboratorul nu a precizat care sunt bolile infecţioase care vor fi vizate.

„Ambiţia noastră este de a aduce ARN mesager în etapa următoare: să facem această tehnologie să evolueze, obţinând vaccinuri termostabile (de la 2 până la 8 grade Celsius) şi o siguranţă îmbunătăţită, pentru a le putea utiliza (...) nu doar exclusiv în perioade pandemice”, a spus acesta.

Anul trecut, vaccinurile Saofi au generat vânzări în valoare de aproape şase miliarde de euro, reprezentând circa 17% din cifra de afaceri a companiei.

Un vaccin anti-COVID-19, dezvoltat împreună cu Translate Bio şi care utilizează tehnologia ARN mesager, se află în primele stadii ale studiilor clinice.

Sanofi a mai anunţat şi lansarea primelor studii clinice în vederea unui proiect de vaccin antigripal, tot pe bază de ARN mesager.

 

Farmacist