Compania farmaceutică BioNTech a anunţat că a depăşit o etapă cheie în privinţa creării în Rwanda a primului său centru destinat producţiei de vaccinuri, care vizează consolidarea accesului la vaccinurile cu ARN mesager pe continentul african.


BioNTech a instalat în capitala ruandeză Kigali o unitate de producţie pentru fabricarea de vaccinuri împotriva mai multor boli care se manifestă pe continent. Alcătuită din containere de transport maritim reciclate, unitatea se întinde pe o suprafaţă de 35.000 de metri pătraţi, informează AFP şi Agerpres.

Unitatea va fi finalizată în 2023, iar producţia ar trebui să înceapă în anul următor, a precizat producătorul german de biotehnologie, care, alături de grupul american Pfizer, a dezvoltat rapid şi cu succes primul vaccin împotriva COVID-19 autorizat la nivel mondial.

Proiectul din Rwanda, cu un buget de 150 de milioane de dolari, a început în iunie 2022 şi ţinteşte să evite situaţia de dependenţă totală a Africii de vaccinurile importate, aşa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei de COVID-19.

BioNTech intenţionează să angajeze aproximativ 100 de angajaţi locali atunci când uzina va fi pe deplin operaţională şi să îi instruiască pentru a fabrica o multitudine de noi vaccinuri folosind tehnologia ARN mesager. Rwanda va distribui apoi vaccinurile către cele 55 de ţări membre ale Uniunii Africane.

 




ORL