"Din 1997, de când actuala generație și-a preluat responsabilitatea asupra Centrului de transplant și de chirurgie urologică de la Fundeni, a efectuat 1.871 de transplanturi renale și recoltarea de organe de la donatori în moarte cerebrală în condițiile fondării unei legislații moderne, Legea transplantului, cu criterii foarte definite privind moartea cerebrală în condițiile de diagnostic privind moartea cerebrală. (...)

În cei 20 de ani de activitate am ajuns la 1.871 de transplanturi renale în total, cu o rată de succes foarte mare, mai ridicată decât media europeană. Pentru faptul că încă nu am atins procentajul ridicat al recoltării de la donatori în moarte cerebrală, noi avem încă o statistică: cam jumătate dintre transplanturi efectuate de la donatori în viață și jumătate cu rinichi de la donatori în moarte cerebrală", a afirmat academicianul Ioanel Sinescu, in cadrul evenimentului ce a marcat 37 de ani de transplant renal în UMF “Carol Davila”.

Potrivit acestuia, rata de funcționalitate a grefei este în jur de 85% și aproximativ la fel și rata de supraviețuire a pacienților după transplant, în condițiile în care "pe dializă mortalitatea este cam de zece la sută pe an".

Rectorul UMF "Carol Davila" a spus că specialiștii clinicii pe care o conduce au realizat anul acesta aproximativ 50 de transplanturi, având în vedere faptul că în acest an activitatea de recoltare de organe este "mai slabă" decât în ceilalți ani. "Probabil și rezultat al denigrărilor și al discuțiilor neavenite sub multe aspecte a ceea ce înseamnă activitatea Agenției Române de Transplant și a transplantării propriu-zise, a eticii transplantului și a susținerii de către Ministerul Sănătății a programului de transplant", a mai spus profesorul Ioanel Sinescu.

"2017 este un an aniversar în mai multe feluri. Întâi de toate, UMF Carol Davila împlinește 160 de ani de când a fost fondată. A fost fondată prin entuziasmul unor oameni deosebiți, în jurul cărora s-au grupat numeroși savanți, care în scurtă vreme au pus numele facultății de medicină din București pe harta academică a centrelor performante din Europa și lume în diverse specialități, românii având de altfel contribuție la fondarea a cinci specialități medicale pe mapamond. Anii au trecut, generațiile s-au schimbat. Ne aflăm acum la 160 de ani, reper la care evident încercăm să căutăm niște coordonate, să aflăm unde ne găsim în momentul de față cu activitatea medicală, cu activitatea de educație, de cercetare în România, deci pe plan intern, în plan european și în plan internațional și evident să încercăm ceea ce ne este foarte greu, o comparație cu înaintașii noștri, care au fost personalități medicale de prim plan în lumea mondială a medicinei și a cercetării medicale", a subliniat Ioanel Sinescu.

 

Sursa: Agerpres