Ziua mondială a rinichiului este marcată, anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie. Anul acesta, pe 10 martie, Societatea Internaţională de Nefrologie atrage atenţia asupra bolilor specifice rinichilor şi asupra măsurilor de prevenire, aducând informaţii despre cele mai recente metode de tratament. Societatea Română de Nefrologie face şi ea un apel la acţiune.


Deşi bolile de rinichi reprezintă un factor de risc sanitar la nivel global, în multe ţări clinicile de nefrologie şi dializă rămân subfinanţate şi insuficiente, informează Agerpres. Societatea Internaţională de Nefrologie subliniază importanţa pe care personalul medical o are nu doar în tratarea bolilor de rinichi, ci şi în privinţa comunicării cu pacienţii.

Anul acesta, Ziua Mondială a Rinichiului are drept slogan „Rinichi sănătoşi pentru toţi! – Informare mai bună pentru o mai bună îngrijire a rinichilor!”, informează, pe pagina sa de Facebook, Societatea Română de Nefrologie (SRN).

„Acest apel la acţiune are ca scop  creşterea gradului de conştientizare a bolii, pentru ca pacienţii să facă în mod activ un pas pentru a-şi menţine rinichii sănătoşi, inclusiv să se informeze din surse avizate, având ca obiectiv educaţia pentru sănătate”, se arată în postare.

În acest sens, Societatea Română de Nefrologie încurajează:

  • menţinerea unui stil de viaţă sănătos, prin activitate fizică realizată în mod regulat; 
  • reducerea consumului de sare; 
  • controlul greutăţii; 
  • renunţarea la fumat; 
  • evitarea automedicaţiei.

„Totodată, persoanele cu risc de boală cronică de rinichi trebuie evaluate sistematic pentru a facilita un diagnostic precoce. Paşii iniţiali în evaluare sunt simpli, rapizi şi nu sunt costisitori, constând din anumite analize din sânge şi urină”, mai recomandă reprezentanţii Societăţii Române de Nefrologie.

SRN informează că a derulat o serie de activităţi de informare a publicului privind importanţa detecţiei precoce şi monitorizării bolii, prin controale regulate la medic, ceea ce permite încetinirea sau oprirea evoluţiei bolii, tratamentul eficace al complicaţiilor şi bolilor asociate, care pot avea efecte severe pe termen lung dacă nu sunt depistate şi tratate la timp.

Pe pagina de Facebook Ziua Mondială a Rinichiului se arată că 700 de milioane de persoane sunt afectate de boală cronică de rinichi – o cifră în creştere. Peste 2 milioane de persoane din lume fac dializă sau trăiesc cu un transplant de rinichi.

În România, peste 1,4 milioane de persoane suferă de boală cronică de rinichi.




Alergologia