Săptămâna Mondială a Imunodeficienţelor Primare, marcată între 22 şi 29 aprilie, îşi propune să ajute la creşterea gradului de conştientizare a acestor tulburări imunitare. Singurul ajutor îl reprezintă terapiile pe bază de plasmă, care este colectată de la donatori voluntari.


Peste 6 milioane de oameni din lume suferă de tulburări imunitare congenitale. Imunodeficienţele primare sunt cel mai adesea asociate cu tulburări ale producţiei de anticorpi, se arată într-un comunicat al companiei bio-farmaceutice Takeda.  

„Imunodeficienţele primare (DIP) se manifestă în principal prin infecţii recurente sau prin dificultăţi în tratarea acestora. Anticorpii din organism nu funcţionează deloc sau funcţionează insuficient. Astfel, chiar şi microorganismele care sunt inofensive pentru alte persoane le pot cauza pacienţilor probleme grave de sănătate. În cazurile mai severe, sistemul imunitar îşi atacă şi propriile celule şi ţesuturi”, se precizează în document.

Există aproape 400 de boli provocate de tulburările imunitare. Pacienţii sunt predispuşi la cancer sau la alergii.

„Pacienţii cu tulburări imunitare au nevoie de imunoglobulină pentru tratamentul lor. Aceasta este una dintre proteinele provenite din plasma sanguină şi, prin urmare, plasma sanguină este crucială pentru producerea acesteia. Plasma nu poate fi fabricată, ea poate fi doar donată, deci donările de plasmă sunt cruciale pentru salvarea de vieţi şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor”, a declarat Cristina Barbu, Country Head Takeda Romania.

Ca şi în cazul altor boli rare, diagnosticarea imunodeficienţelor primare este una complicată: uneori poate dura mai mulţi ani pentru ca aceste afecţiuni să fie diagnosticate corect.

 



Oncolog