Dr. Leonard Azamfirei, rector al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) Târgu Mureş, consideră ca tot mai frecventele agresiuni săvârşite împotriva personalului medical ar trebui să fie aspru sancţionate. Specialistul cere ca limitele pedepselor prevăzute de lege să fie majorate cu o treime.


Pe data de 19 august, un echipaj SMURD Târgu Mureş a fost agresat în timpul unei intervenţii solicitate la dispeceratul 112. „Paramedicii au acordat primul ajutor unei persoane de sex feminin care prezenta o plagă la nivelul mâinii stângi, iar cel care s-a prezentat drept soţul pacientei a încercat să spargă geamul şi oglinda de la portiera autospecialei SMURD, a distrus uşa laterală, a adresat injurii personalului medical sosit la faţa locului şi apoi i-a agresat fizic”, a arătat dr. Leonard Azamfirei pe pagina sa de Facebook.

„Incidentul de la Târgu Mureş nu este unul izolat. Vedem tot mai des breaking news-uri în care colegi de-ai mei îşi desfăşoară activitatea cu riscul de a plăti cu propria integritate fizică. Acest fapt este complet inacceptabil”, arată dr. Azamfirei.

Un studiu realizat în 2015, de Fundaţia Colegiului Medicilor din Bucureşti, arată că 85% din medici au fost agresaţi verbal la locul de muncă; 10,5% susţin că au suferit agresiuni fizice în unităţile medicale. Cadrele medicale aleg totuşi să nu depună plângere împotriva agresorilor, arată acelaşi studiu.

Rectorul UMFST Târgu Mureş citează şi o estimare a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, conform căreia 25% din actele de violenţă la locul de muncă au loc în sectorul sănătăţii. Aproximativ 50% din medici au fost ameninţaţi, iar 4% au fost atacaţi fizic.

Un pacient din 25 care beneficiază de asistenţă primară este potenţial violent, iar ameninţările pot apărea la o consultaţie din 500, potrivit OIM.

Cele mai frecvente agresiuni sunt cele verbale (62%), urmate de cele fizice (25%) şi de ameninţări (6%). Agresiunile au loc preponderent în sectorul public de sănătate (85%).

Specialistul subliniază că agresarea cadrelor medicale şi a personalului din sistemul sanitar este pedepsită cu închisoarea în funcţie de gravitate, potrivit Legii 212/2012. Cea mai mare pedeapsă cu închisoarea - de la 3 la 12 ani - este prevăzută pentru vătămare corporală gravă a personalului din sistemul sanitar.

„Poate că a venit timpul ca agresiunile săvârşite împotriva personalului medical să fie sancţionate mai aspru, cu pedepsele prevăzute de lege pentru aceste infracţiuni, iar limitele acestor pedepse să fie majorate cu o treime, la fel ca şi în cazul celor comise asupra unui poliţist sau jandarm”, consideră dr. Azamfirei.

 

 Psihiatru (2)