Asociaţia Farmaciilor Veterinare a depus un memoriu la Preşedinţia României prin care solicită preşedintelui Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament a legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar. Actul instituie monopolul asupra comerţului cu amănuntul al produselor medicamentoase veterinare, încălcând Constituţia şi prevederile Tratatului UE, arată Asociaţia.


Preşedintele Asociaţiei Farmaciilor Veterinare (AFV), Lucian Gabor, a declarat pentru HotNews.ro că speră ca memoriul să fie luat în seamă, iar legea să fie retransmisă Parlamentului. „Noi nu am fost consultaţi în timpul procedurilor parlamentare, deşi aşa ar fi fost normal. Totul s-a făcut într-o discreţie maximă şi acum nu putem decât reacţiona la această exagerare”, a precizat Gabor.

AFV îi mai solicită Preşedintelui să sesizeze Curtea Constituţională a României cu o obiecţie de neconstituţionalitate înainte de promulgarea legii.

„O restricţionare la nivelul acţionariatului farmaciilor veterinare similară celei actuale, prin care medicii veterinari trebuie să deţină peste 50% din acţiunile unei farmacii, a mai fost introdusă în legislaţia naţională în urmă cu câţiva ani, tot la presiunea unor grupuri de interese, dar a fost eliminată prin Ordonanţă de Urgenţă, tocmai pentru ca România să evite declanşarea procedurii de infrigement”, se mai arată în documentul trimis Preşedinţiei.

Farmaciştii veterinari mai atrag atenţia că promulgarea legii în forma aprobată de Parlament va avea un puternic impact negativ asupra industriei farma veterinare, asupra producătorilor industriali din zootehnie, cât mai ales asupra micilor ferme care vor avea dificultăţi majore în asigurarea sănătăţii şi tratamentului animalelor, în contextul actual, caracterizat de lipsa unui număr suficient de medici care să acopere zonele mai îndepărtate de oraşele mari.

„Mai mult, blocajul în distribuţia de medicamente, prin închiderea imediată a aproximativ 40% din farmaciile veterinare, precum şi interzicerea vânzărilor online pentru produsele veterinare de bază (de tip OTC), va pune proprietarii animalelor de companie în imposibilitatea de a asigura tratamentul acestora, mai ales în condiţiile pandemiei. Modificarea privind structura acţionariatului farmaciilor veterinare, care ar urma să fie deţinute în proporţie de peste 50% de un medic veterinar cu liberă practică, reprezintă o distorsionare şi o încălcare a libertăţii economice şi reprezintă o încălcare evidentă a Constituţiei şi a normelor europene”, se mai arată în memoriu.

„Propunerea ce vizează modificarea structurii acţionariatului este vădit disproporţionată pentru atingerea obiectivelor enunţate în Expunerea de motive a actului normativ, cât timp activitatea este şi în prezent reglementată strict, fiind supusă unor condiţii clare de autorizare şi reglementare, desfăşurându-se deja sub supravegherea şi responsabilitatea unui medic veterinar supus tuturor obligaţiilor legale şi deontologice aferente profesiei sale, profesie a cărei independenţă este garantată.

În consecinţă, Asociaţia Farmaciilor Veterinare solicită imperios reluarea procesului legislativ prin consultarea tuturor actorilor implicaţi, inclusiv asociaţiile producătorilor din zootehnie, micii fermieri, dar şi organizaţiile non-guvernamentale pentru protecţia animalelor”, potrivit memoriului.


Ce prevede proiectul care modifică Legea 160/1998 privind organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect care modifică Legea 160/1998 privind organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, stabilind că aceştia trebuie să fie membri ai Colegiului de profil pentru a exercita în mod permanent această meserie.

„Profesia de medic veterinar se exercită, pe teritoriul României, în condiţiile prezentei legi, de către persoane fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare în medicina veterinară, membre ale Colegiului Medicilor Veterinari înregistrate în tabloul general al medicilor veterinari”, prevede textul adoptat, notează Agerpres.

Medicii veterinari vor avea exclusivitate în mai multe domenii de competenţă - consultarea, diagnosticarea, efectuarea acţiunilor de imunoprofilaxie şi tratarea animalelor, controlul comercializării cu amănuntul şi utilizării produselor medicinale veterinare, comercializarea cu amănuntul şi utilizarea produselor medicinale veterinare.


Cine are dreptul să administreze produse medicinale

Potrivit unui text nou introdus, administrarea produselor medicinale se face doar de către medicul veterinar cu drept de liberă practică sau de către personalul de specialitate cu studii medii angajat în cadrul unităţilor în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medical-veterinară, respectiv asistent veterinar şi/sau tehnician veterinar, după prescrierea şi sub supravegherea sau sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică, după caz.

Medicul veterinar cu drept de liberă practică este răspunzător de modul în care personalul de specialitate cu studii medii efectuează activităţile sanitare veterinare stabilite şi atribuite de acesta. O activitate sanitară veterinară este executată de către personalul de specialitate cu studii medii sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică şi în prezenţa acestuia.

Prin excepţie, proprietarii de animale le pot administra acestora, pe cale orală, prin inhalaţii sau instilaţii sau prin aplicaţii locale, produse medicinale prescrise de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, în situaţia în care nu este necesară administrarea lor, exclusiv, de către medicul veterinar cu drept de liberă practică.

Produsele medicinale veterinare care se administrează exclusiv de către medicul veterinar cu drept de liberă practică se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, mai prevede proiectul adoptat.


Personalul de specialitate cu studii medii nu are dreptul să efectueze examinarea clinică a animalelor

Medicii veterinari, membri ai Colegiului Medicilor Veterinari, care sunt angajaţi ai facultăţilor de medicină veterinară, au dreptul de a examina animalele, de a stabili diagnosticul, de a prescrie şi de a administra produse medicinale animalelor respective, în cadrul procesului didactic, precum şi în baza contractelor de prestări servicii medicale veterinare. Medicii veterinari cu drept de liberă practică pot să prescrie şi să administreze produsele medicinale numai după examinarea clinică a animalelor şi stabilirea diagnosticului prezumtiv.

Personalul de specialitate cu studii medii, respectiv asistentul veterinar şi/sau tehnicianul veterinar, nu are dreptul să efectueze examinarea clinică a animalelor, să stabilească diagnosticul şi/sau tratamentul şi nici să efectueze intervenţii chirurgicale.


Medicii veterinari trebuie să deţină calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari

Medicii veterinari care îşi exercită în mod permanent profesia pe teritoriul României atât în sistemul privat, cât şi în sistemul public, ocupând posturi şi/sau funcţii publice care necesită exclusiv calificarea de medic veterinar, precum şi cei care îşi desfăşoară activitatea în mod independent, în una din formele prevăzute de legislaţia în vigoare, trebuie să deţină calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari, stipulează actul normativ.


Prevederi pentru farmaciile veterinare

Farmaciile veterinare eliberează produsele medicinale veterinare pentru care s-a emis o prescripţie medicală veterinară, limitându-se la specia, greutatea animalului, durata tratamentului şi doza recomandată. Activitatea din cadrul farmaciilor veterinare şi punctelor farmaceutice veterinare se desfăşoară exclusiv în prezenţa unui medic veterinar cu drept de liberă practică, responsabil pentru vânzarea produselor.

În unităţile farmaceutice veterinare este interzisă eliberarea şi comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare biologice.

Farmaciile comunitare au obligaţia de a elibera produsele de uz uman, inclusiv a celor din categoria stupefiantelor, psihotropelor şi a celor aflate sub control naţional, în baza prescripţiilor medicale veterinare emise în situaţiile în care nu există un produs medicinal veterinar similar autorizat pentru a fi comercializat pe piaţa din România, mai prevede textul adoptat.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ. Legea a plecat spre promulgare.