Din aceeași categorie
Dr. Flavia Pernasetti și colegii săi de la departamentul de Cercetare și Dezvoltare al companiei Pfizer din San Diego, SUA, au încercat să găsească metode prin care să îndepărteze celulele canceroase din măduva osoasă și, astfel, să limiteze funcția nutritivă și rolul protector pe care măduva o îndeplinește pentru celulele tumorale. Echipa de cercetători a creat un nou anticorp (PF-06747143), care interacționează cu receptorul CXCR4, responsabil de mișcarea celulelor în interiorul măduvei.
Studiul preclinic a relevat modurile în care anticorpii au acționat. Pe de o parte, au „împins” celulele canceroase spre periferia fluxului sangvin unde pot fi mai ușor distruse cu ajutorul altor terapii, pe de altă parte, au atacat direct celulele tumorale.
Rezultate îmbucurătoare au fost obținute pe șoarecii de laborator cu limfom non-Hodgkin, mielom multiplu și leucemie acută mieloidă (LAM). Imunoterapia cu noii anticorpi a dat rezultate mai bune decât tratamentul standard. S-a observat o reducere a celulor canceroase cu 95.9%, în cazul leucemiei acute mieloide, după aplicarea monoterapiei cu anticorpii PF-06747143. Rezultate și mai bune, de 99.7%, când imunoterapia cu noii anticorpi a fost utilizată împreună cu tratamentul chemoterapeutic standard, cu daunorubicină și citarabină, pentru cazurile de LAM rezistente la terapiile clasice.
„Nu doar că adordarea noastră reușește să îndepărteze celulele tumorale din interiorul măduvei osoasă, făcând, astfel, cancerul mult mai vulnerabil în fața tratamentelor standard, dar și atacă direct celulele canceroase”, explică dr. Pernasetti.
Un studiu clinic de faza I, implementat pentru pacienți cu leucemie acută mieloidă, se află în desfășurare pentru a evalua eficiența și siguranța terapiei cu anticorpi PF-06747143. „Acești noi anticorpi ar putea fi utilizați împreună cu chemoterapia sau în monoterapie pentru pacienții care nu răspund la tratamentul standard”, concluzionează Dr. Laura Pernasetti.
Sursa: The European Medical Journal
cancer de sângelimfom non-Hodgkinmielom multipluleucemie acută mieloidăimunoterapieanticorpistudiu
Tratamentul modern al obezității oferă speranțe și pacienților cu insuficiență cardiacă
Florentina Ionescu
...Imunoterapie pentru cancerul de col avansat, decontată și în România
Cristina Ghioca
Pacientele din România au acum disponibilă în sistem compensat prima imunoterapie aprobată la nivel european pentru tratarea cancerului de col uterin în stadii avansate, informează un comunicat de presă.
...