Imunizarea anti-COVID-19 la copiii cu vârste între 5 şi 11 ani va începe în România după recepţionarea dozelor necesare, cel mai probabil în a doua jumătate a lunii ianuarie.


„Vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani va începe în România după recepţionarea dozelor necesare. Estimăm să primim aceste doze în a doua jumătate a acestei luni”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Platforma de programare a fost actualizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Se vor putea efectua programări pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani după ce vaccinul va fi disponibil în România.

Imunizarea se poate realiza în centrele de vaccinare stabilite şi în cabinetele medicilor de familie.

La copiii de 5 - 11 ani, doza de ser de la Pfizer este mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani  - 10 micrograme, comparativ cu 30 micrograme. Vaccinul se administrează în două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.

Riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12 - 17 ani. Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8,7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă.

La băieţi, după doza 1 nu a fost înregistrat niciun caz, iar după doza 2 au fost înregistrate 4,3 cazuri la un milion de doze administrate, rata bazală de miocardită în populaţia nevaccinată fiind de 0,2 - 1,9 cazuri la un milion de persoane în interval de şapte zile, se arată în postare.


Pediatru