România nu are o strategie națională pentru tratarea durerii, așa cum au multe din țările europene, iar deficitul de specialiști în această problematică este de 30%. Acestea sunt două din problemele dezbătute în cadrul conferinței „Educația în terapia durerii”, organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

Anual, în România, sunt aproximativ 2,5 milioane de pacienți care suferă de dureri de spate și de dureri cervicale, conform Institutul pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății (IHME) de la Universitatea Washington din Seattle.

„România se confruntă cu o situație critică în ceea ce privește terapia durerii, în special a celei cronice. De multe ori, durerea este semnul pentru care bolnavul se prezintă la medic. Durerea o întâlnim aproape în orice specialitate medicală. De aceea, cred că ar fi necesar să creăm un atestat în terapia durerii, la care să poată avea acces medicii din specialitățile clinice, eventual pe mai multe niveluri de competență. Educația în terapia durerii este mai mult decât necesară în condițiile în care durerea este principalul motiv pentru care pacientul vine la medic și afectează grav calitatea vieții”, a declarat prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul UMF Carol Davila.

Costurile directe și indirecte ale tratamentului durerii cronice în UE sunt estimate, în medie, de 2,4% din PIB, adică 270 de milioane de euro anual.

În România, nu există date exacte privind costurile terapiei durerii. Un studiu realizat GfK România, în 2013, estimează că durerile de cap, de spate și cele dentare sunt cele mai frecvente dureri cu care se confruntă românii. Astfel, 79% din români s-au confruntat cu dureri de cap, 62% cu dureri de spate, iar 38% cu dureri dentare.

Dezbaterea multidisciplinară „Educația în terapia durerii” a avut loc în contextul în care Asociația Internațională pentru Studiul Durerii (International Association of the Study of Pain, IASP) a declarat anul 2018 - Anul excelenței în educație pentru terapia durerii.

Toți participanții la dezbaterea organizată de UMF Carol Davila, în București, au primit gratuit volumul Terapia Durerii (a doua ediție, revizuită și adăugită), coordonat științific de profesorii Ostin C. Mungiu și Dorel Săndesc. Volumul, apărut cu sprijinul IASP, cuprinde studii de algeziologie generală, durere acută, durere cronică și terapii specifice.

 

Sursa: Comunicate Medicale