Zece ţări est-europene, printre care şi România, au trimis o petiţie Comisiei Europene, solicitând renegocierea contractelor pentru vaccinurile anti-COVID. Documentul menţionează un excedent de doze şi necesitatea protejării finanţelor de stat ale naţiunilor semnatare.


Contractele ar trebui să fie reziliate, „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar şi epidemiologic”, se arată într-una dintre solicitările menţionate în document. În alte situaţii, se cere posibilitatea reducerii numărului de doze care pot fi comandate, pentru a reflecta mai bine cererea, arată publicaţia Politico.

Documentul a fost trimis în cursul noţii de vineri, 3 iunie, şi este adresată comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Iniţiativa petiţiei aparţine Poloniei, scrisoarea fiind semnată şi de Bulgaria, Croaţia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.

Anterior, mai multe ţări din Estul Europei şi-au exprimat îngrijorarea că actualele cotracte pentru vaccinurile anti-COVID, semnate în perioada vârfului pandemic, când Uniunea Europeană se afla sub o presiune publică imensă pentru a procura serurile necesare, le-au obligat să cumpere prea multe doze, care nu le mai sunt necesare.

Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccin, aproape de zece ori mai mult ca populaţia europeană. Din februarie anul curent, au fost distribuite doar 1,3 miliarde de doze.

„În ciuda faptului că pandemia scade în intensitate şi că niveluri satisfăcătoare de vaccinare au fost atinse în toată Uniunea Europeană, contractele cu producătorii de vaccinuri furnizează o cantitate de vaccinuri care depăşeşte în mod semnificativ nevoile statelor membre şi capacitatea de a le absorbi”, se arată în scrisoare.

Ţările semnatare argumentează că vaccinurile riscă să expire, fără a fi utilizate, date fiind problemele pe care donaţiile de seruri le-au întâmpinat până acum, ceea ce înseamnă „o irosire a resurselor publice, care nu poate fi explicată publicului în mod rezonabil”.

Documentul mai enumeră şi problema vaccinurilor care sunt livrate aproape de data lor de expirare – lucru menţionat prima dată de ţările baltice.  

Alte solicitări includ cererea de vaccinuri care să protejeze împotriva variantelor recente ale SARS-CoV-2 şi posibilitatea donării de vaccinuri către restul lumii într-un mod mai coordonat.

 

 

ORL