Din aceeași categorie
Acest proiect vine într-un moment critic, răspunzând unei nevoi urgente: accesul la informaţii clare şi actualizate despre servicii de calitate, care pot face diferenţa în recuperarea personelor cu autism şi alte tulburări de dezvoltare. Pentru realizarea acestei hărţi, reprezentanţii Autism Voice le solicită furnizorilor de servicii ABA din România să completeze un chestionar. Respondenţii vor beneficia de acces gratuit la „Ghidul coordonatorului ABA”, un instrument semnat de Anca Dumitrescu, psiholog şi preşedinta Autism Voice.
După colectarea şi analiza datelor, harta interactivă va fi disponibilă publicului, incluzând informaţii clare despre organizaţiile care oferă servicii ABA, localizarea acestora. Raportul detaliat rezultat din acest demers va oferi direcţii pentru reglementarea şi îmbunătăţirea serviciilor la nivel naţional, sprijinind în acelaşi timp colaborarea cu autorităţile pentru implementarea unui standard unitar.
Prin lansarea Hărţii Organizaţiilor ABA, Autism Voice readuce în atenţie nevoia de a susţine familiile şi specialiştii într-o luptă contracronometru. Iniţiativa este esenţială nu doar pentru alinierea la standarde internaţionale, ci şi pentru crearea unui ecosistem în care fiecare copil cu autism să aibă şansa unei vieţi independente.„Fiecare zi pierdută fără acces la terapia potrivită înseamnă destine care nu îşi ating potenţialul. Cu această hartă, vrem să oferim părinţilor şi profesioniştilor acces rapid la resurse de încredere, asigurând un viitor mai bun pentru copiii şi tinerii cu autism şi nu numai”, a declarat preşedinta Autism Voice.
Un răspuns necesar la o criză de informaţie şi calitate
Deşi ABA a fost recunoscută oficial şi reglementată recent în România, lipsa unor practici unitare şi a unei evidenţe clare a organizaţiilor competente frânează progresul. Proiectul Autism Voice este primul pas în evaluarea stadiului actual al serviciilor ABA în România, precum şi în crearea unui ghid pentru standardizarea practicilor, ceea ce va duce la dezvoltarea unei comunităţi de specialişti certificaţi.
„ABA este considerată, la nivel global, standardul de aur în intervenţia terapeutică pentru autism. Cu toate acestea, în România, accesul la servicii de calitate rămâne fragmentat, iar standardizarea practică este încă o provocare. Harta organizaţiilor ABA este gândită pentru a corecta această deficienţă, oferind o soluţie practică şi imediată”, a conchis Anca Dumitrescu.
Autism Voice este cea mai mare asociaţie specializată în recuperarea copiilor şi tinerilor cu autism, care a introdus în România posibilitatea formării specializate ABA a terapeuţilor, ABA fiind tipul de intervenţie terapeutică recunoscută la nivel mondial cu rezultate în terapia copiilor şi a tinerilor cu autism şi alte tulburări de neurodezvoltare.
Autism Voiceharta ABAterapie ABAautismAnca DumitrescuTSA
Companiile, interesate să angajeze persoane neurodivergente
Rezultatele unui studiu realizat de Autism Voice arată că 42% dintre companiile din România vor să angajeze persoane neurodivergente.
...