Proiectul de investiţii se află în curs de implementare şi are ca obiectiv digitalizarea celor mai importante 18 spitale de adulţi şi pediatrie din România printr-un sistem informatic modern de monitorizare, documentare, schimb de date medicale în situaţii de urgenţă şi suport al proceselor aferente activităţilor de anestezie şi terapie intensivă (ATI).


La iniţiativa Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Guvern pentru finanţarea proiectului „Sistem informatic pentru evidenţa clinică a secţiilor A.T.I. (S.I.E.C – A.T.I.)”, se arată într-un comunicat.

Noul sistem informatic va ajuta la distribuirea marilor urgenţe medico-chirurgicale (urgenţe chirurgicale cardiace, vasculare, neurochirurgicale etc.) şi controlul direcţionării corecte, pe criterii bine stabilite a acestor pacienţi către sălile de operaţie şi secţiile ATI. Va duce la creşterea calităţii îngrijirilor medicale şi facilitarea accesului cetăţenilor la servicii medicale de calitate.

Sistemul va permite monitorizarea continuă, completă, precisă şi trasabilă a parametrilor vitali ai pacienţilor îngrijiţi în secţiile de anestezie-terapie intensivă (ATI), precum şi a stării bolnavilor îngrijiţi în aceste secţii, având drept efecte: reducerea semnificativă a numărului de erori, creşterea productivităţii actului medical şi a eficienţei personalului medical prin reducerea încărcării cu operaţii administrative şi birocratice.

Vor fi instruite în cadrul proiectului 980 cadre medicale (180 medici şi 800 asistente medicale), se mai precizează. Personalul medical va fi degrevat de activităţi administrative (completarea foilor de obsevaţie şi raportări administrative).

Situaţia la nivel naţional va fi monitorizată de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU), aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Valoarea totală a proiectului este de peste 134 milioane de lei, din care aprox. 114 milioane de lei reprezintă finanţare europeană nerambursabilă.

 




Pediatru