1 din 3 bucureşteni nu primeşte sânge la timp. Proiectul social Donorium, realizat de Asociaţia Smart Society şi Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge, îşi propune să dubleze numărul de donatori până în 2025 prin lansarea unei aplicaţiei de smartphone cu acelaşi nume şi campanii de educare a populaţiei.

Cinci Centre de Transfuzie Sanguină din ţară sunt înscrise în acest moment în aplicaţia Donorium (Bucureşti, Arad, Bacău, Constanţa şi Ploieşti), iar până în septembrie 2019 se vor mai alătura încă zece centre. Aplicaţia este disponibilă deja pentru Android şi iPhone, iar din 6 decembrie oamenii se pot programa pentru a dona sânge. Prin aplicaţia Donorium, donatorii sunt, de asemenea, anunţaţi atunci când centrele de transfuzii au nevoie de o anumită grupă de sânge.

„Sângele nu se cumpară, nu se vinde, el se donează. Dacă vrem să nu mai avem criză de sânge în România, e important să înţelegem că avem nevoie de donatori (...) În luna decembrie recoltăm aproximativ 150 de pungi de sânge pe zi, care nu sunt suficiente pentru cele 60 de spitale pe care le deservim. Am avea nevoie de o cantitate dublă”, a declarat Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

(de la stg. la dr.) Diana Stoica, Asociaţia Smart Society; dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti; Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România.
(de la stg. la dr.) Diana Stoica, Asociaţia Smart Society; dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti; Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România.

Aplicaţia Donorium conectează în timp real nevoile centrelor de transfuzii cu disponibilitatea donatorilor şi facilitează comunicarea dintre donatori şi centre. Astfel, îşi propune:

- să anunţe potenţialii donatori când este nevoie de sânge în oraşul lor;

- să reducă timpul de aşteptare pentru donatori şi să creeze un flux constant de donatori prin programarea la donare;

- să direcţioneze donatorii către cel mai apropiat centru de transfuzii prin navigare GPS;

- să promoveză importanţa donării de sânge;

- să informeze cu privire la procesul de donare.

Donorium_features


„Prin proiectul Donorium ne-am propus să facilităm comunicarea dintre Centrele de Transfuzie Sanguină şi posibilii donatori. În timpul implicării mele, atât în cazul Colectiv, cât şi în perioada în care am fost consilier al Ministrului Sănătăţii, am realizat că această criză de sânge este cauzată nu doar de lipsa informării, dar şi de faptul că nu este facilitată deloc comunicarea între posibilul donator şi centre. Oamenii care vor să doneze stau cu orele la cozi, ceea ce în mod cert îi demotivează să revină ca donatori. În acelaşi timp personalul din centre este insuficient pentru a gestiona în timp rapid toţi donatorii, dacă aceştia nu vin în mod constant, ci vin doar în prima parte a programului”, a declarat Diana Stoica, Strategul Asociaţiei Smart Society şi unul din iniţiatorii acestui proiect.

În speranţa că donatorii nu vor mai fi nevoiţi să aştepte la cozi, ei se pot programa pentru donare prin aplicaţia Donorium, primesc un reminder cu trei zile înainte de donare şi le sunt aduse în atenţie condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească înainte de donare.

Proiectul Donorium este susţinut de Kaufland România şi de voluntari din domenii precum IT, comunicare, juridic, marketing, ştiinţe comportamentale din toată ţara. Mai multe detalii despre proiect şi aplicaţia Donorium găsiţi pe site-ul www.donorium.ro.