S-a lansat iniţiativa All.Can România, parte a All.Can International - una dintre cele mai mari platforme globale dedicate îmbunătăţirii calităţii vieţii pacienţilor oncologici şi onco-hematologici.


All.Can România este o platformă dedicată colaborării între asociaţii de pacienţi, societăţi medicale, experţi şi reprezentanţi ai industriei farmaceutice novatoare, având ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor oncologici şi hemato-oncologici, se arată într-un comunicat.

All.Can România s-a alăturat iniţiativei All.Can International în august a.c., ţara noastră devenind cea de-a 21-a naţiune care se asociază la nivel internaţional şi cea de-a 6-a care desfăşoară un studiu de percepţie în rândul pacienţilor afectaţi de cancer, cu scopul de a eficientiza traseul acestora. România este astfel inclusă într-o reţea globală de împărtăşire de informaţii, experienţă şi bune practici internaţionale cu privire la îngrijirea bolnavilor afectaţi de cancer.

All.Can International este una dintre cele mai importante iniţiative globale şi multisectoriale consacrate informării şi elaborării de propuneri de politici publice destinate îmbunătăţirii eficienţei tratării cancerelor. Obiectivul principal al platformei este de a contribui la dezvoltarea unui mai bun management al cancerelor, concentrându-se pe nevoile pacienţilor.

 

Studiu de percepţie

În cadrul evenimentului de lansare în România, a fost prezentat un document de politici publice cu recomandări concrete, centrat pe nevoile pacienţilor, pentru îmbunătăţirea traseului pacientului afectat de cancer: „Perspectivele pacientului despre îngrijirea cancerului: oportunităţi de îmbunătăţire a eficienţei”. Documentul este un rezultat al colaborării dintre pacienţi, asociaţii de pacienţi, societăţi medicale, experţi şi reprezentanţi ai industriei farmaceutice inovatoare şi reflectă angajamentul lor comun pentru îmbunătăţirea calităţii îngrijirii oncologice şi onco-hematologice.

Prezintă rezultatele unui studiu de percepţie desfăşurat în rândul a peste 200 de pacienţi afectaţi de cancer şi a aparţinătorilor acestora, o atenţie deosebită fiind acordată obţinerii unui diagnostic rapid, precis şi adecvat, transparenţei în procesul de luare a deciziilor medicale, oferirii de îngrijire multidisciplinară şi evaluării impactului financiar al afecţiunii.

Din studiu reiese, printre altele:

  • 43% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer au fost depistaţi în urma unui control de rutină şi doar 28% în urma unui program de screening;
  • 81% dintre respondenţi au spus că timpul de diagnosticare a cancerului a fost sub 3 luni de la debutul bolii;
  • 63% dintre pacienţi au mărturisit că ar fi dorit să fie întrebaţi  dacă doresc să fie înrolaţi ca subiecţi în studii clinice pentru cancerul de care suferă.

Conform studiului, pacienţii manifestă o deschidere semnificativă de a vorbi despre boala lor, de a împărtăşi experienţa proprie cu alţi pacienţi şi de a contribui astfel la îmbunătăţirea îngrijirii altor persoane afectate de cancer.

 

Recomandări de politici publice

Documentul cu recomandări de politici publice întregeşte un tablou complex al îngrijirii bolnavilor oncologici din România, în contextul în care ţara noastră este prima ţară din Uniunea Europeană care a adoptat un Plan Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, în acord cu cele două iniţiative europene: Planul european de combatere a cancerului şi Misiunea împotriva cancerului.

„All.Can România va contribui la o mai bună adaptare a serviciilor de sănătate la nevoile pacienţilor cu cancer, devenind o voce care reprezintă interesele şi nevoile acestora. Prin colaborarea cu toţi factorii de decizie, cu profesioniştii din domeniul sănătăţii şi cu toate celelalte părţi implicate, All.Can România îşi propune să se asigure că nevoile pacienţilor cu cancer vor fi incluse în deciziile cheie din domeniul sănătăţii”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Studiul este un prim pas necesar care va contribui la îndeplinirea misiunii All.Can România de a obţine o îngrijire mai bună şi mai eficientă a persoanelor afectate de cancer, a precizat dr. Marius Geantă, preşedintele InoMed, Centrul pentru Inovaţie în Medicină, afiliat All.Can International.

„Scopul studiului este de a aduce o contribuţie calitativă la stabilirea şi clarificarea conceptului de «calitate percepută de pacienţi». Viziunea pacienţilor investigată în raport constituie o  informaţie foarte valoroasă, care ne ajută să conturăm o imagine mai profundă şi completă asupra nevoilor şi intereselor acestora”, a adăugat dr. Marius Geantă.

Platforma All.Can România permite ca vocile, nevoile şi dorinţele pacienţilor cu cancer să se facă auzite, pornind de la propriile experienţe cu sistemul medical, a punctat Rozalina Lăpădatu, vicepreşedinte al Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

„Astfel, prezentul studiu aduce în discuţie factori despre care nu se discută atât de mult în spaţiul public: externarea şi dificultăţile aferente acestei tranziţii, lipsa de continuitate a tratamentului sau sănătatea psihică a pacienţilor cu cancer. Considerăm că o politică publică eficientă şi sustenabilă în domeniul sănătăţii trebuie să plece de la nevoile reale ale acestora”, a adăugat Rozalina Lăpădatu.

All.Can reuneşte exemple de bune practici în domeniul îngrijirii bolnavilor de cancer din întreaga lume pentru a crea o comunitate de învăţare în jurul practicilor celor mai eficiente şi pentru a ajuta organizaţiile să găsească şi să implementeze potenţiale soluţii la problemele cele mai comune, a spus prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

„Considerăm că cel mai eficient mod de a produce schimbarea este de a oferi tuturor un loc la masă. Prin urmare, la evenimentul de lansare a iniţiativei All.Can România participă reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi, ai profesioniştilor din domeniul sănătăţii, ai experţilor şi industriei farmaceutice, precum şi reprezentanţi ai factorilor de decizie”, a subliniat Dumitru Lupuliasa.

All.Can este o iniţiativă multi-sectorială, dezvoltată la iniţiativa şi cu sprijinul Bristol Myers Squibb, MSD, Astra Zeneca, Roche şi Johnson & Johnson România, prin implicarea partenerilor ştiinţifici FABC, APCR, Colegiul Farmaciştilor din România şi InoMed.





Oncolog