Eurolife FFH în parteneriat cu Stem Sure - companie de servicii medicale din domeniul recoltării, procesării şi stocării de celule stem - lansează prima asigurare din România care acoperă costurile aferente unui potenţial transplant de celule stem la copii pentru tratarea autismului.


STEMCare Autism este un produs co-branded dezvoltat de Eurolife FFH în colaborare cu Stem Sure şi INK – Broker de Asigurare, şi este o inovaţie atât pe segmentul asigurărilor, cât şi pentru industria recoltării de celule stem, se arată într-un comunicat.

Noul produs de asigurare acoperă costurile aferente unei eventuale proceduri de tratare a autismului cu celule stem la copii, în limita sumei de 30.000 de lei (echivalentul a 6.000 de euro).

Potrivit specialiştilor din domeniu, celulele stem recoltate la naştere prezintă potenţialul necesar pentru tratarea autismului, intervenţie care se poate efectua inclusiv în România. Tratamentul constă în administrarea unei singure perfuzii, similar unei transfuzii de sânge. În România, costurile asociate procedurii sunt echivalentul a 6.000 de Euro, sumă ce poate fi acoperită integral acum prin asigurarea recent lansată. Aceasta poate fi încheiată pentru copiii cu vârsta între 0-1,6 luni, prima anuală fiind de 110 lei, prin intermediul companiei Stem Sure.

„STEMCare Autism reprezintă un produs de asigurare revoluţionar. Şi ne bucurăm că împreună cu partenerii de la Stem Sure putem arăta că asigurările sunt produse utile, care vin în sprijinul oamenilor în momentele cele mai dificile din viaţă”, a declarat Anita Niţulescu, CEO Eurolife FFH Asigurări România.

„Gândiţi-vă la ce este în mintea şi în sufletul părinţilor ai căror copii, la vârsta de 2 ani, încă nu le răspund înapoi atunci când aceştia le vorbesc, ori care nu se uită în ochii tatălui sau ai mamei! Acestea sunt reperele profund umane ce ne confirmă relaţia cu copiii noştri şi dragostea pe care le-o dăruim. Când aceste repere nu se regăsesc, suferinţa părinţilor este inimaginabilă, mai ales că este răscolită cu fiecare cuvânt ori şoaptă adresată celui mic. Cunosc această suferinţă, deoarece coordonez studiul clinic în cadrul căruia facem aceste tratamente şi vorbesc cu părinţii ai căror copii beneficiază de această opţiune”, a declarat dr. Bogdan Ivănescu, directorul general al Stem Sure şi creatorul platformei medicale Doctor MiT.

Din datele Stem Sure, 95% din formularele de cerere de tratament completate de părinţi relevă faptul că, în cazul celor mici care au fost diagnosticaţi cu tulburare din spectrul autist, părinţii nu s-au gândit să le recolteze celule stem la naştere, poate pentru că s-au temut că nu ar avea banii să urmeze şi tratamentul dacă ar fi cazul.

Lansarea acestui tip de asigurare constituie un răspuns responsabil din partea companiilor implicate în domeniu, în contextul în care incidenţa cazurilor de autism la nivel internaţional este în continuă creştere, se arată în comunicat.

În urmă cu şapte ani, agenţia federală americană Centers for Disease Control (CDC) indica o incidenţă de 1 la 78,  pentru ca, în anul 2020, incidenţa să crească la 1 din 59. Potrivit analizelor de specialitate, există premise ca incidenţa să crească în viitorul apropiat la un nivel de 1 la 44, ceea ce ar însemna că într-o maternitate în care se nasc 220 de copii, 5 dintre aceştia să fie diagnosticaţi cu o tulburare mai blândă sau mai severă din spectrul autist în următorii 3-7 ani.

Autismul este considerat un spectru de tulburări de dezvoltare neuropsihiatrică, cu o largă paletă de manifestări. Cauzele apariţiei rămân deocamdată necunoscute.

Primele dovezi ale unui potenţial tratament cu celule stem pentru această afecţiune au fost documentate în a doua jumătate a deceniului trecut, când profesorul Joanne Kurtzberg de la Duke School of Medicine (SUA) a observat o îmbunătăţire a simptomelor specifice autismului în cazul pacienţilor care beneficiau de transplant cu celule stem recoltate la naştere, pentru tratamentul paraliziei cerebrale.

Munca profesorului Kurtzberg în domeniul celulelor stem recoltate la naştere a fost extinsă şi către alte studii clinice, de această dată dedicate exclusiv tratării autismului cu celule stem tinere. Astfel, după primele două studii clinice desfăşurate pe zeci şi sute de copii, în care s-a testat profilul de siguranţă şi eficacitatea acestui tratament, perfuzarea autologă de celule stem recoltate la naştere în organism a arătat că determină îmbunătăţiri ale condiţiei pacientului în 70% din cazuri.

 Ginecologia (1)